Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Svetový deň umývania rúk

15.10.2021

Pätnásteho októbra si každoročne milióny ľudí pripomína Svetový deň umývania rúk prostredníctvom celosvetových udalostí a propagačných kampaní. Umývanie rúk mydlom je jednoduchý a účinný spôsob prevencie chorôb a zaistenia celkového zdravia. Prvý svetový deň umývania rúk sa konal v roku 2008, keď si viac ako 120 miliónov detí z celého sveta umylo ruky mydlom vo viac ako 70 krajinách.

Cieľom svetového dňa umývania rúk je zvýšiť povedomie o dôležitosti umývania rúk a poukázať na to, ako neadekvátne zariadenia na umývanie rúk môžu jednotlivca vystaviť vyššiemu riziku vzniku ochorení, ktoré môžu mať vplyv na zdravie.

Umývanie rúk mydlom je zásadný spôsob, ako zabezpečiť zdravie pre všetkých. „Umývanie rúk by sa malo vykonávať ako každodenná rutina. Ruky si treba umývať mydlom pred varením a po varení, pred jedením a po jedení,  po použití toalety, po upratovaní, po vynášaní smetí, tiež po hladení zvierat, a tak predchádzať život ohrozujúcim ochoreniam,“ hovorí sestra Gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Klaudia Škulová. „Rukami sa najčastejšie prenášajú napríklad črevné ochorenia, ktorých prejavom je hnačka, rôzne parazitárne ochorenia, kožné ochorenia. Tiež ochorenia spôsobené vírusmi, baktériami, napr. zápaly horných dýchacích ciest, zápal pľúc. Stačí ak si kýchneme alebo odkašleme do dlane, známa je tiež choroba „špinavých rúk“ Hepatitída typu A (Žltačka), ktorá sa vďaka nesprávnej hygiene rýchlo šíry predovšetkým v komunitách,“ dopĺňa Mgr. Škulová.   Nie je na škodu nosiť pri sebe dezinfekčný prostriedok, aby sme mali ruky vždy čisté. Aj v rámci prevencie ochorenia COVID-19 je účinnou práve táto rutina. Veľmi dôležité je umývanie rúk podporovať u detí tak, aby sa z toho stal bežný návyk. „Deti sa hrajú a trávia veľa času vonku. Prichádzajú do styku s viacerými povrchmi, ktoré sú nabité choroboplodnými zárodkami. Jednou z možností učenia detí je aby sa rutina stala zábavou, ktorú zabezpečujú napríklad farebné mydlá alebo mydlá, v ktorých  sa nachádza hračka. Mydlo  bolo napríklad kľúčové v spomalení šírenia cholery,“ dodáva sestra K. Škulová.

Na celom svete má iba 60% svetovej populácie prístup k základnému umývaniu rúk. V menej rozvinutých krajinách sveta má iba 28% ľudí prístup k základným zariadeniam na umývanie rúk. V. súčasnosti existuje 17 krajín a viac ako 10 miliónov ľudí, ktorým chýba zariadenie, resp. podmienky  na umývanie rúk. U zraniteľných skupín je umývanie rúk väčšou výzvou. V prostrediach postihnutých konfliktmi majú deti mladšie ako 5 rokov 20 krát väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na hnačku ako na násilie. Umývanie rúk mydlom môže v týchto podmienkach znížiť výskyt hnačky takmer na polovicu.

Späť