Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Takmer tretina pacientov levickej gastroenterológie trpí laktózovou intoleranciou

21.1.2022

V dnešnej dobe sú potravinové intolerancie všeobecne známe a postihujú čoraz viac ľudí. Predpokladá sa, že intolerancia laktózy postihuje 75 percent svetovej populácie, v strednej Európe je to približne 15 až 25 percent a výnimkou nie sú ani pacienti gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice.

Laktózová intolerancia je porucha trávenia spôsobená neschopnosťou stráviť laktózu, hlavný sacharid v mliečnych výrobkoch. Laktóza je druh cukru, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch. Niektorí ľudia ho nedokážu správne stráviť, čo vedie k nepríjemným tráviacim symptómom po konzumácií mliečnych výrobkov. Je to bežné ochorenie a postihuje minimálne dve tretiny dospelej svetovej populácie. Tento stav nastane, ak telo nevytvára dostatok enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na trávenie laktózy.

Ľudia s intoleranciou laktózy majú pri konzumácii mliečnych výrobkov problémy s trávením, čo môže negatívne ovplyvniť kvalitu ich života. Medzi tieto príznaky patrí nadúvanie, hnačka a kŕče v bruchu. Tieto príznaky sa môžu objaviť už 30 až 60 minút po jedle. Laktóza sa nachádza v materskom mlieku a takmer každý sa narodí so schopnosťou ju stráviť.

Neznášanlivosť laktózy sa však môže vyvinúť v každom veku, dokonca aj v dospelosti. Existuje niekoľko typov intolerancie laktózy, ktoré môžu byť spôsobené rôznymi faktormi. Avšak každá intolerancia laktózy je charakterizovaná nedostatkom enzýmu laktázy. Ak sa nelieči správne, intolerancia laktózy môže spôsobiť vážne tráviace problémy.

„Závažnosť symptómov sa líši v závislosti od toho, koľko laktózy jednotlivec dokáže tolerovať a koľko jej skonzumoval. Našťastie tieto príznaky trvajú len krátko. Zvyčajne sa to netýka všetkých, pokiaľ nekonzumujú veľké množstvo laktózy alebo sa nevyskytne iný stav, ktorý sa zhoršuje podráždením trávenia spôsobeným intoleranciou,“ uviedla sestra gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Klaudia Škulová. Laktóza sa skladá z jednotlivých cukrov glukózy a galaktózy. Enzým laktáza je potrebná na rozklad laktózy na glukózu a galaktózu, ktoré potom telo absorbuje do krvného obehu ako energiu. Bez dostatočného množstva laktázy sa laktóza pohybuje v črevách nestrávená a spôsobuje tráviace symptómy. Napriek tomu existuje viacero príčin a typov z dôvodu nedostatku laktázy.

„Primárna intolerancia laktózy je najbežnejší typ, je spôsobená poklesom produkcie laktázy s vekom. Človek ako taký časom stráca schopnosť absorbovať laktózu. Táto forma intolerancie môže byť čiastočne genetická, pretože je bežnejšia u niektorých populácií ako u iných. Sekundárna intolerancia laktózy vzniká ako dôsledok iného ochorenia, ktoré postihuje tenké črevo, kde sa tvorí laktáza. Je to preto, že zápal v stene čreva môže viesť k dočasnému poklesu produkcie laktázy. Medzi možné sekundárne príčiny sekundárnej intolerancie laktózy patrí Crohnova choroba, celiakia, chemoterapia, ulcerózna kolitída a starnutie. Tretí typ intolerancie laktózy je vrodená a je prítomná u novorodencov. Ide o zriedkavý, dedičný typ tohto stavu a obaja rodičia musia mať konkrétnu génovú mutáciu pre vrodenú laktózovú intoleranciu, aby sa s ňou dieťa narodilo. Tieto deti nie sú schopné dojčenia kvôli obsahu laktózy v materskom mlieku a tento stav môže byť dokonca smrteľný, ak sa rýchlo nezachytí,“ dodala Mgr. Škulová.

Vedľajšie účinky môžu zahŕňať horúčku a vysoké hladiny vápnika. Je všeobecne známe, že mlieko má v seba veľa minerálov ako napríklad vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti. Jednou z možností, ako ho získať, je aj konzumovať potraviny s vysokým obsahom vápnika, ktoré zahŕňajú džúsy, chlieb a nemliečne mlieka, ako je mandľové, sójové a ovsené mlieko. Všetky mliečne potraviny obsahujú laktózu, ale to neznamená, že sú úplne zakázané. Väčšina ľudí s týmto stavom môže tolerovať malé množstvo laktózy. Napríklad niektorí ľudia si môžu dať do čaju kvapku mlieka, ale nie množstvo, ktoré sa vyrovná miske s cereáliami. Niektoré syry ako parmezán, čedar a švajčiarsky syr majú menej ako 1 gram laktózy na porciu 28 gramov. Vo všeobecnosti majú tvrdé syry nižší obsah laktózy ako mäkké syry.  Malé množstvá laktózy obsahujú aj niektoré liečivá, napr. antibiotiká, preto pri ich nevyhnutnom užívaní je potrebné okrem probiotík užívať aj doplnok laktázy - náhradu, ktorá je voľne dostupná v lekárni ako doplnok výživy. Uvedené doplnky zabezpečujú komfort pri stravovaní sa  mimo domova osobám, ktoré trpia daným problémom. Až 30% pacientov navštevuje gastroenterologickú ambulanciu Nemocnice AGEL Levice s týmto problémom.

Späť