Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Sinus pilonidalis je naoko malý problém, ale s veľkými bolesťami

11.3.2022

Pilonidiálny sínus - cysta vlasového lôžka kože v oblasti kostrče je ochorenie, ktoré postihuje najviac mužov a mladých dospievajúcich ľudí, štandardne vo veku od 16 do 30 rokov. Ide o malý otvor alebo tunel v koži. Môže sa naplniť tekutinou alebo hnisom, čo spôsobí tvorbu cysty alebo abscesu. Vyskytuje sa v štrbine v oblasti kostrče. Aké sú príznaky a liečba tohto ochorenia sme sa spýtali primára chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Karola Macúcha

Pilonidálna cysta zvyčajne obsahuje vlasy a nečistoty, môže spôsobiť silnú bolesť a môže sa zaniesť. Ak sa zanesie, môže nastať hnisavá alebo krvavá sekrécia s nepríjemným zápachom. Taktiež je bežnejší u ľudí, ktorý majú sedavé zamestnania, ako napríklad pracovníci taxislužby. Toto ochorenie postihuje 0,7% populácie a najviac postihuje mužov. Ochorenie môže byť aj dedičného pôvodu. V tomto prípade nejde však o infekčné ochorenie.

„Presná príčina tohto stavu nie je zatiaľ známa, ale predpokladá sa, že ňou môže byť aj kombinácia meniacich sa hormónov, keďže sa vyskytuje najčastejšie po puberte, rast vlasov a trenie o oblečenie pri dlhodobom sedení. Činnosti, ktoré spôsobujú trenie, môžu prinútiť chĺpky rastúce v tejto oblasti, aby sa zavŕtali naspäť pod kožu. Telo považuje tento vlas za cudzí a spustí proti nemu imunitnú odpoveď, podobne, ako by reagovalo pri riešení triesky. Táto imunitná odpoveď vytvára cystu okolo vlasov. Niekedy môže mať človek viacero dutín, ktoré sa spájajú pod kožou. Na začiatku sa nemusia prejaviť žiadne viditeľné príznaky okrem malej jamky na povrchu kože. Akonáhle sa však infikuje, rýchlo sa z nej vyvinie cysta. Príznaky infekcie môžu zahŕňať bolesť pri sedení alebo státí, opuch cysty, začervenanie a bolestivosť kože, hnis alebo krv vytekajúci z abscesu, čo spôsobuje nepríjemný zápach a vlasy vyčnievajúce z lézie. Môže byť prítomná aj tvorba viac ako jedného sínusového traktu alebo diery v koži, horúčka nízkeho stupňa, ktorá je ale menej pravdepodobná,“ vyjadril sa primár chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Karol Macúch.  

Existujú 4 spôsoby, ako postupovať pri liečení tohto problému. Ako prvá je konzervatívna liečba, ktorá sa využíva, ak je ochorenie diagnostikované včas, nie je prítomná silná bolesť a nie sú žiadne známky zápalu. Konzervatívna liečba zahŕňa aj širokospektrálne antibiotikum. To lieči široké spektrum baktérií. Je dôležité si uvedomiť, že nevylieči sínusový trakt, ale poskytne úľavu od infekcie a nepohodlia. Ďalej môže byť odporučené absolvovanie kontrolného vyšetrenia, pravidelné odstraňovanie ochlpenia a kladenie dôrazu na zvýšenú osobnú hygienu. Druhý postup zmierňuje príznaky abscesu alebo hromadenia hnisu vo vnútri sínusu. Pred týmto zákrokom je podávané lokálne anestetikum. Potom sa použije skalpel na otvorenie abscesu a následne sa vykoná čistenie. Rana sa zabalí sterilným obväzom a zahojí sa zvyčajne do 4 až 6 týždňov. Tretí spôsob je injekcia fenolu. Pri tomto type liečby lekár najskôr podá lokálne anestetikum. Potom sa do cysty aplikuje fenol, chemická zlúčenina používaná ako antiseptikum. Tento postup možno bude potrebné zopakovať niekoľkokrát. Nakoniec táto liečba spôsobí stvrdnutie a uzavretie lézie. Posledným  spôsobom je chirurgický zákrok. Ak je pilonidiálny sínus opakujúci sa, alebo ak je prítomný viac ako jeden sínusový trakt, lekár pravdepodobne odporučí chirurgický zákrok. Chirurgický zákrok spočíva v podaní lokálneho anestetika, otvorení lézie a v odstránení všetkých nečistôt.  PN je potrebná hlavne pri zamestnaniach, kde by sa rana mohla vystaviť prostrediu, ktoré je prašné,  alebo hrozí v ňom riziko infikovania rany alebo namáhavej práci.

Opakovanému výskytu sinus pilonidas je možné zabrániť každodenným umývaním oblasti mydlom, uistením sa, že všetko mydlo je odstránené, udržovaním oblasti v suchu a vyhýbaním sa dlhému sedeniu.  Nejde o štandardné kožné ochorenia. Pri ťažkostiach treba navštíviť svojho praktického lekára, ktorý by mal pacienta smerovať podľa uváženia na odborné vyšetrenie. Krížovo-kostrčová oblasť je predilekčným miestom pre vznik tohto ochorenia, nakoľko je tu zvýšené potenie a vytváranie vlhkého prostredia, zvýšené ochlpenie a zvýšené trenie v danej oblasti. Neliečené ochorenie je veľmi nepríjemné, znižuje kvalitu života a môže dôjsť k rozsiahlym lokálnym zápalom s mokvaním a tvorbou početných chronických fistúl, ktoré si vyžadujú rozsiahle chirurgické odstránenie až s možnosťou posuvných kožných plastík.

Späť