Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

7. apríl je Svetovým dňom zdravia. Šport už útleho detstva pomáha zlepšovať metabolizmus a predchádzať obezite

7.4.2022

Zdravie. Jediné krátke slov, ktoré znamená najväčšiu hodnotu v živote. Pre väčšinu z nás samozrejmosť, keď sme zdraví, pre všetkých chorých najdôležitejší cieľ, ktorý sa snažia dosiahnuť. 7. apríl je Svetovým dňom zdravia. Bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO a cieľom je zvýšenie povedomia o zdraví. Zdravie znamená nielen telesnú, ale aj duševnú a sociálnu pohodu. Aby bol človek zdravý, musí oň dbať systematicky už od detstva.

„Hodnota zdravia je pre človeka nesmierne dôležitá. Dobré fyzické zdravie, prispieva aj ku zdraviu psychickému. Dnes v dobe elektronickej, je dôležité venovať sa športu a viesť k nemu aj deti a to už od útleho veku, aby deti netrávili čas iba pred počítačmi a mobilmi“, uviedla MUDr. Drahoslava Rondíková, primárka Rehabilitačného oddelenia nemocnice AGEL Levice. Praktizovanie akéhokoľvek športu prispieva u detí a mladšej populácie k zlepšeniu metabolizmu a tým zníženiu rizika vzniku obezity, ale ovplyvňuje aj fyzickú zdatnosť a výkonnosť, zabraňuje v neskoršom veku vzniku cukrovky, vysokému krvnému tlaku, osteoporózey a  srdcovo cievnych ochorení,

„Z pohľadu mojej profesie, k nám veľakrát prichádzajú deti, ktoré majú rôzne zdravotné problémy, spôsobené nesprávnym držaním tela, deformitami chrbtice a hrudníka, plochými nohami. Mnohé z týchto zdravotných problémov sú zapríčinené tým, že deti netrávia čas vonku, športovaním alebo hrou, ale sú zatvorené doma za počítačmi alebo mobilnými telefónmi“ zhodnotila MUDr. Rondíková. Oproti predchádzajúcim desaťročiam..........................

Ku športu je detí potrebné viesť už od útleho veku, avšak je dôležité, aby ich to bavilo. Okrem zdravého psychomotorického vývoja, ktorý im dostatok pohybu zabezpečuje, môžu získať aj nových kamarátov, čo prispieva aj správnemu sociálnemu vývoju a bezproblémovému zaradeniu sa do spoločnosti. Nesmieme zabúdať aj na zdravé stravovanie, jeho základom je pestrosť - dostatok vitamínov a samozrejmosťou zaradenie ovocia a zeleniny do jedálnička.

Späť