Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Aj levickí zdravotníci si zachovávajú tradičné veľkonočné tradície

13.4.2022

Veľká noc je sviatok, ktorý má pohyblivý dátum a každoročne pripadá vždy na nedeľu medzi 22. marcom a 25. aprílom. Veľká noc 2022 nastáva len jeden deň po aprílovom splne, čo je prvý spln po jarnej rovnodennosti, a preto je nazývaný aj ako veľkonočný spln. Aj keď sú tieto sviatky dnes už o čosi modernejšie a niektoré zvyky a tradície sa zmenili alebo upravili, v Nemocnici AGEL Levice stále prevláda veľké percento zamestnancov, ktorí oslavujú tento sviatok, varia tradičné jedlá a dodržujú zvyky.

Pri príležitosti sviatku Veľkej noci Nemocnica AGEL Levice spravila menší prieskum, ktorí sa týka tradícií zamestnancov a tradičných receptov. Pri receptoch stále platia overené „klasiky“ ako napríklad varená veľkonočná šunka, klobása, vajce na tvrdo a obložené chlebíky. Niektorí ľudia však obohacujú svoj stôl aj o veľkonočnú hrudku, ktorá dokonale nahrádza vajíčka. „Príprava tradičnej vianočnej hrudky je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná, keďže je hotová do pol hodiny. Na prípravu je potrebných 6 vajec, 7 deci mlieka, ½ kávovej lyžičky soli a štipku cukru. Vajcia v mlieku vyšľaháme, osolíme, pridáme štipku cukru a vo vodnom kúpeli varíme do zrazenia. Necháme postáť, aby sa hmota dobre vyzrážala tak, ako keď sa pripravuje tvaroh. Preložíme do gázy alebo do čistej tenšej utierky a necháme dobre odkvapkať. Štandardne veľkonočnú hrudku podávame nakrájanú na plátky k veľkonočnej šunke,“ vyjadrila sa doktorka oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica.

Ďalším obľúbeným receptom je veľkonočný mazanec na sladko, ktorý svojim vzhľadom môže pripomínať vianočku alebo na slano, ktorý sa konzumuje miesto chleba. Jeho príprava je o čosi náročnejšia aj na ingrediencie, aj časovo. Veľkou nocou sa končí 40 dňový pôst a pri tejto príležitosti si mnohí zamestnanci doprajú na Veľkonočný pondelok rezeň a zemiakový šalát. K neodmysliteľnej súčasti Veľkej noci patria tiež zvyky a tradície. Niektoré tradície sa zachovali dodnes, iné sa zmenili a niektoré celkom vymizli. „Kedysi bol najrozšírenejším zvykom šibanie korbáčom alebo oblievačka, kedy skoro všetky vekové kategórie mužov chodili oblievať ženy a dievčatá, s ktorými mali či už rodinný, kamarátsky, susedský alebo akýkoľvek vzťah. Dodnes sa táto tradícia zachovala, ale obmedzila sa na návštevy rodiny a známych. Tradícia spojená s uväzovaním stužiek na korbáč mužov alebo mládencov po obliati z levickej oblasti skoro úplne vymizla,“ vyjadrila sa klinická psychologička ambulancie klinickej psychológie Mgr. Slávka Pecárová.

Tradície spojené s darovaním čokoládových vajíčok a peňazí šibačom a kúpačom stále pretrváva. Rovnako sa zachovalo aj spievanie alebo recitovanie básničiek na kvetnú nedeľu, za ktoré deti dostanú výslužku často vo forme čokoládového vajíčka, podobne ako pri šibačke a oblievačke.

Späť