Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Na urgent levickej nemocnice príde počas sviatkov viac pacientov s úrazmi aj bolesťami brucha

14.4.2022

Urgentný príjem je neodmysliteľnou súčasťou každej nemocnice. V prevádzke je 24 hodín 365 dní v roku. Práca na urgentnom príjme je veľmi rôznorodá a zdravotnícky pracovníci sa stretávajú z rôznymi prípadmi, od ľahších stavov, až po stavy komplikované vyžadujúce si hospitalizáciu. Nie je tomu inak ani v Nemocnici AGEL Levice. Sviatky sú na príjme normálnym pracovným dňom, zdravie či záchrana života je prvoradá. Ako však vnímajú Veľkú noc tí, ktorí sú tu v tomto čase pre pacientov?

Ako vo väčšine období sviatkov aj Veľká noc prináša zvýšený počet pacientov vyžadujúci si urgentnú starostlivosť. Mnohí ľudia cestujú za rodinami, aby sviatky netrávili sami. Z toho dôvodu je počas sviatkov zvýšená cestná premávka a s tým spojené väčšie riziko nehodovosti na cestách. Preto je obzvlášť dôležité aj počas sviatkov dbať na zvýšenú opatrnosť. Je predpoklad, že po dvoch rokoch neštandardného režimu počas sviatkov kvôli pandémii si tú tohtoročnú Veľkú noc rodiny naplno užijú. To prináša so sebou väčšie riziko úrazovosti, ale tiež pacientov s tráviacimi ťažkosťami či intoxikovaných alkoholom. „Každý účastník cestnej premávky by mali byť v tomto období sviatkov mimoriadne opatrní. Boli by sme radi, keby každý strávil Veľkú noc so svojimi blízkymi, nie na urgentnom príme alebo hospitalizovaní na oddelení. Podobných správ je veľmi  veľa, vychádzajú každý rok, ale určite majú svoje opodstatnenie pretože chvíľkové výpadky koncentrácie môžu zmeniť celý život,“ vyjadrila sa vedúca sestra urgentného príjmu Nemocnice AGEL Levice Mgr. Magdaléna Leváková. Do Nemocnice AGEL Levice príde počas sviatkov o 20% viac pacientov s úrazmi a o 10% viac pacientov s bolesťami brucha. 

Mnohí ľudia nepovažujú Veľkú noc za sviatky, kedy je vyššia pravdepodobnosť úrazov, no každý rok prichádza do Nemocnice AGEL Levice väčšie množstvo ľudí s úrazmi, ktoré sa stali počas oblievania, šibania alebo hľadania veľkonočných vajíčok. Vo všeobecnosti zvýšená úrazovosť platí počas skoro každého obdobia sviatkov. Je bežné, že sa deti počas hľadania veľkonočných vajíčok prestanú ovládať a konajú unáhlene. Ak je plánované hľadanie veľkonočných vajíčok, je potrebné usmerniť deti, aby postupovali pomaly a uistiť sa, že majú topánky s dobrou trakciou, aby sa predišlo pošmyknutiu a pádom.  Predísť úrazu je tiež možné, ak sa aktivity budú konať na domácom pozemku, kde je možné odstrániť potencionálne nebezpečenstvá. Problémové oblasti je možné označiť vlajkami, aby sa im deti vedeli vyhnúť.

Do levickej nemocnice si pre pomoc na urgent prichádzajú aj pacienti, ktorí trpia bolesťami brucha, žalúdka a črevnými ťažkosťami. Netradičné nie sú ani alergické prejavy po konzumácií jedla, ktoré bolo indikované ako neznášanlivé organizmom. Pri organizovaní veľkonočného pohostenia je potrebné sa uistiť, či daný človek netrpí intoleranciou napríklad mlieka, múky, histamínu alebo orechov.

Späť