Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Alergie očí sú častým problémom a postihnú všetky vekové kategórie

24.6.2022

Očné alergie, tiež nazývané „alergická konjuktivitída“, sú bežným očným ochorením. Alergie očí sú častým problémom a postihujú všetky vekové kategórie. Do Oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice chodí 5% pacientov, ktorý trpia očnými alergiami.

Bežné príznaky očných alergii sú napríklad sčervenanie, svrbenie, pocit pálenia, vodnaté oči, opuchnuté  viečka, pocit špinavého oka, alebo piesku v oku, nádcha alebo svrbenie nosa, kýchanie, kašeľ alebo bolesť hlavy v dutinách. Môžu sa tiež prejaviť príznaky ako krátkodobé rozmazané videnie, rozptýlenie, neproduktívnosť alebo únava.

„Oči sú ľahkým cieľom pre alergény a dráždivé látky, pretože sú exponované a citlivé. Telo reaguje na tieto alergény uvoľňovaním chemikálií vrátane histamínov, ktoré spôsobujú zápal. Ružové oko je niečo iné. Ide o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu očného tkaniva a nazýva sa infekčná konjuktivitída. Zvyčajne začína v jednom oku a môže sa ľahko rozšíriť do druhého oka v priebehu jedného alebo dvoch dní. Tento stav oka sa ľahko prenáša z človeka na človeka. Ale zvyčajne to nie je vážne zdravotné riziko, ak je diagnostikované hneď,“ vyjadrila sa doktorka Oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica.  

Tkanivo, ktoré lemuje vnútornú stranu očného viečka a vonkajšiu časť očnej gule, sa nazýva spojivka. Toto tkanivo udržuje očné viečko a očnú buľvu vlhké. Alergická konjuktivitída sa vyskytuje, keď sa toto tkanivo zapáli. Očné alergie sú reakciou na vnútorné a vonkajšie alergény, ktoré sa dostanú do očí. Príkladmi sú peľ, spóry plesní, roztoče a srsť domácich zvierat. Očné alergie nie sú nákazlivé. Nemožno ich preniesť na inú osobu. Dráždivé látky ako špina, dym, chemikálie a chlór môžu tiež spôsobiť opuch a začervenanie očí. Táto reakcia nie je alergická reakcia. Rovnaké podráždenie očí môžu spôsobiť aj vírusy a baktérie. Táto reakcia tiež nie je alergickou. Príznaky alergie očí môžu spôsobiť aj niektoré lieky a kozmetika.

Prvou a najlepšou možnosťou liečby je vyhnúť sa kontaktu s látkami, ktoré spúšťajú očné alergie. Ak to nestačí, môžu pomôcť soľné očné kvapky na odstránenie alergénov, voľnopredajné lieky alebo očné kvapky, liečba na predpis od lekára, alergické injekcie. Symptómy očnej alergie môžu úplne vymiznúť po odstránení alergénu alebo po liečbe alergie. Je však vhodné najprv konzultovať svoj zdravotný stav z lekárom, aby nastavil vhodnú liečbu.

Prevencia je veľmi jednoduchá, nedotýkať sa ani si nepretierať oči, umývať si ruky často mydlom  a vodou, na zníženie vystavenia alergénom je vhodné používať vysávač  s certifikovaným filtrom pre astmu a alergiu, udržovať domáce zvieratá mimo spálne, nosenie slnečných okuliarov, počas sezóny s vysokým výskytom peľu je vhodné mať zatvorené okná alebo inštalovať peľové siete na okná.

Späť