Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Levice mesačne realizujú 60 výmen kĺbov. Špecialisti sú pripravení pre pacientov svoje kapacity rozšíriť

14.7.2022

Výmena bedrového kĺbu, nový kolenný kĺb, trvalé riešenie obrovských a dlhotrvajúcich bolestí. V súčasnosti jedna z najdiskutovanejších oblastí v medicíne. Vo väčšine zdravotníckych zariadení sa vďaka pandemickému obdobiu operácie stopli, a tak dnes nie sú výnimočné čakacie lehoty aj vyše roka. Nemocnica AGEL Levice ako jedna z mála realizuje náhrady kolenných a bedrových kĺbov aj počas leta s prijateľnými čakacími lehotami a, naopak, počet operácií ešte rozširujú, aby vyhoveli čo najväčšiemu počtu pacientov s chronickými bolesťami.

Nemocnica AGEL Levice aktuálne realizuje približne 60 totálnych endoprotéz – umelých náhrad bedrových, kolenných, ramenných či lakťových kĺbov. Vďaka dostatočnému počtu špecialistov, sestier a ďalšieho personálu, ktorý tvorí cca desaťčlenný tím však nemocnica počíta perspektívne  s rozšírením tohto počtu až na 80 mesačne.  ,,Pomer operácií bedrového a kolenného kĺbu je približne rovnaký. Ide o prípady, kedy pacienti dlhodobo pociťujú bolestivosť kĺbov pri pohybe, neskôr aj v pokoji a táto bolesť je výrazne limitujúca pre pacienta už pri bežnej činnosti,“ hovorí riaditeľ Nemocnice AGEL Levice MUDr. Ján Belanský. Ďalším faktorom je opuch v oblasti kĺbu, výrazne obmedzená hybnosť, poruchy prekrvenia, pozápalové zmeny.

Každý z pacientov, ktorí pociťuje problémy s kolenom či bedrom musí absolvovať na základe odporučenia svojho všeobecného lekára vyšetrenie u odborníka. ,,Tu sa zistí na základe RTG, či ide o pokročilú artrózu,“ vysvetľuje primár Ortopedického oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Pavol Kalina, MBA. Ak je stav natoľko závažný, že už nie je možné ho riešiť inak, odborník pacientovi odporučí operáciu – náhradu poškodeného kĺbu umelým. ,,Príčiny môžu byť rôzne – degeneratívne opotrebovanie chrupaviek kĺbov dané genetickou výbavou jedinca, opotrebovanie v dôsledku nesprávnych pohybových návykov, nadmernej hmotnosti, poúrazových zmien a pod,“ hovorí odborník. ,,Niektorí pacienti prichádzajú na odborné vyšetrenie už v tak pokročilom štádiu artrózy a subjektívnych ťažkostí, že lekár indikuje TEP (totálnu endoprotézu)  už hneď na prvom vyšetrení, iní prichádzajú s bolesťami, ktoré sa dajú zvládnuť v bežnom živote, hoci  RTG už javí známky artrózy, takže operácia môže nasledovať až o pár rokov neskôr.“

Vek pacientov je najčastejšie 60 – 70 rokov, v levickej nemocnici operovali aj 35 ročného či 84 ročného pacienta. ,,Pre operáciu je nutné komplexné predoperačné vyšetrenie vrátane RTG pľúc, EKG, eventuálne kardiologické, diabetologické vyšetrenie, vyšetrenie krvnej skupiny + Rh faktor, vyšetrenie hepatitídy B, C, HIV, a ďalšie vyšetrenia, vysvetľuje MUDr. Pavol  Kalina, MBA. Aktuálne čakacie lehoty sa v levickej nemocnici pohybujú v rozmedzí jeden až tri mesiacov, závisí od konkrétnej diagnózy.

Pri operácii – totálnej endoprotéze sa poškodený kĺb vyberie a nahradí umelým. ,,Najčastejšie ide o kombináciu zliatiny chrómu, kobaltu, molybdénu a keramiky. Každý výrobca endoprotéz má však individuálne pripravovanú „ receptúru“ na ním vyrábané endoprotézy, takže sa v detailoch jednotliví výrobcovia v zložení materiálu na TEP môžu mierne líšiť. Pripravujú sa aj individuálne endoprotézy pre pacientov  s alergiou na niektorý z bežne používaných kovových materiálov,“ hovorí primár MUDr. Pavol Kalina, MBA.

Výber konkrétneho druhu kĺbovej náhrady robí vždy lekár podľa stavu a potrieb konkrétneho pacienta. Po operácii pacient zostáva v nemocnici, ak nie sú komplikácie, 5 dní, pacient je postavený na nohy s oporou barlí už druhý deň po operácii. Celková rekonvalescencia trvá 3 mesiace až pol roka,“ dodáva riaditeľ. Životnosť umelej kĺbovej náhrady je 15 až 20 rokov.  TEP pacienta zbaví bolesti pri pohybe, endoprotéza  umožňuje pacientovi zaradiť do svojho života všetky predchádzajúce bežné aktivity dokonca aj činnosť športového charakteru.

Výmeny kĺbov sú operácie hradené zdravotnými poisťovňami, každý pacient navyše dostane preukaz s potvrdením, že takúto operáciu absolvoval, aby nemal problémy napríklad pri rôznych druhoch kontrol (letisko a pod.)

Späť