Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Ako vplývajú slnečné dni na našu psychiku? Kedy je potrebné vyhľadať psychológa?

20.7.2022

Chladné a pochmúrne zimné mesiace vystriedali takmer bez prechodného obdobia extrémne horúčavy, sucho a teplo trvá celé dni. Letné dni sú oveľa dlhšie a teplota je vyššia, niekde dosahuje rekordné hodnoty. Je síce ideálny čas ísť von a užiť si všetko, čo letné mesiace ponúkajú, treba aj tu byť opatrní, všetko treba robiť s mierou. Prečo je dôležité byť v pohode, mať psychickú rovnováhu a ako ju počas leta dosiahnuť objasňuje klinická psychologička Nemocnice AGEL Levice Mgr. Barbara Budinská.

Jednou z mnohých výhod leta je pozitívny vplyv, ktorý má dopad na duševné zdravie ľudí. Slnko dodáva organizmu viac vitamínu D, ktorý zvyšuje hladinu energie a jednoducho ľudí robí šťastnejšími. Počas zimy, keď slnko nesvieti tak jasno a často ako v lete, nastáva v organizme nedostatok vitamínu D,  ktorý je potrebný na dodanie energie. Odhaduje sa, že viac ako 40% Slovákov ho má nedostatok. Pobyt na slnku počas letných mesiacov môže pomôcť získať ho viac. Nedostatok vitamínu D sa môže spájať aj s únavou, podráždenosťou a depresiou.  Keďže denná dávka vitamínu D je taká dôležitá pre udržanie dobrého psychického stavu, ale aj zdravého tela, je vhodné využiť teplé letné mesiace na čo najviac strávených chvíľ vonku. Letné počasie si priam žiada využitie, avšak všetko s mierou a ohľadom na to, aký sme fototyp a ako slnko znášame.  

 

Niektoré zo spôsobov, ako sa dá využiť slnko počas letných mesiacov, je hrať sa s deťmi na dvore, sadnúť si na terasu s dobrou knihou, alebo si jednoducho užívať teplé lúče dopadajúce na tvár. Grilovanie s priateľmi je tiež veľmi obľúbenou aktivitou, mnoho komunít organizuje v lete vonkajšie podujatia. Dokonca, ak je možné vnútorné aktivity presunúť von, vykonávajú sa o čosi ľahšie.

 

Ďalšia skvelá vec na lete je, že mnohým sa zdá, že svet sa spomalí. Deti nechodia do školy a ľudia si počas leta berú kvôli teplejšiemu počasiu dovolenky. S ľahkosťou letných mesiacov je vhodné si dopriať aj chvíľu pre seba, napríklad spôsobom naplánovania si pokojnej prechádzky osamote a využiť tento čas na premýšľanie alebo relaxáciu. Skvelá možnosť je aj využitie bazéna a užívať si teplo slnka a chladnú, príjemnú vodu. Nie všetci sú ale nadšenci outdoorových aktivít, v tom prípade sú možnosti aktivít v interiéri ako skladanie puzzle, hranie hudby alebo tvorba umenia. Jednoducho si treba nájsť aktivitu, ktorá jednotlivcov robí šťastnými a uvoľnenými. Existuje toľko spôsobov, ako si nájsť čas pre seba, hoci len na päť minút. Základom je využiť uvoľnenú povahu leta a nájsť spôsoby, ako spomaliť, zbaviť sa stresu a negatívnych myšlienok,“ vyjadrila sa klinická psychologička Ambulancie klinickej psychológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Barbara Budinská.    

 

Niekedy však ani žiadne množstvo slnečného svetla neprinesie lepší pocit, a to je v poriadku. Vystavenie sa slnku, hoci má svoje výhody, nevyliečilo nikoho z klinických stavov duševného zdravia, ako je depresia, posttraumatická stresová porucha alebo akékoľvek poruchy správania alebo úzkosti. Spolupráca s terapeutom v lete môže byť prospešná, pretože môže ponúknuť viacero návrhov, ako využiť letné mesiace. Terapeut môže pomôcť aj s vecami, ktoré slnko nemôže poskytnúť. Neexistuje rýchle riešenie na akúkoľvek duševné ochorenie, ktorej je možné čeliť, a ani mnohé pozitívne aspekty leta nemôžu túto skutočnosť zmeniť.

 

Ambulancie klinickej psychológie Nemocnice AGEL Levice sa nachádzajú na 5 poschodí pavilónu A.

Momentálne Levická nemocnica disponuje dvomi ambulanciami klinickej psychológie. Objednať sa k Mgr. Slávke Pecárovej je možné na 036/6379 328 a k Mgr. Barbare Budinskej na čísle 036/6379 508.

Späť