Histamínová intolerancia je výsledkom nerovnováhy produkcie a rozkladu histamínu
10.8.2022
Histamínová intolerancia je výsledkom nerovnováhy nahromadeného histamínu a schopnosti histamínu degradovať. Histamín je látka zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií. Prenáša správy do mozgu, spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na podporu trávenia, uvoľňuje po poranení alebo alergickej reakcií ako súčasť imunitnej odpovede. Príliš vysoká hladina histamínu môže ovplyvniť telesné funkcie.
Prirodzene človek produkuje histamín spolu s enzýmom diaminooxidázou (DAO). DAO je zodpovedný za rozklad histamínu, ktorý sa príma z potravín. Ak ja u jednotlivca prejaví nedostatok DAO a telo nedokáže odbúrať histamín, môže sa vyvinúť histamínová intolerancia.
„Faktory, ktorými by mohli byť ovplyvnené hladiny DAO sú lieky, ktoré blokujú funkcie DAO alebo zabraňujú produkcii, gastrointestinálne poruchy ako syndróm netesného čreva, zápalové ochorenie čriev, potraviny, ktoré spôsobujú nesprávne fungovanie enzýmov DAO a potraviny, ktoré blokujú DAO enzýmy alebo spúšťajú uvoľňovanie histamínu. Premnoženie baktérií je ďalším faktorom, ktorý prispieva k rozvoju histamínovej intolerancie“ vyjadrila sa doktorka gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Monika Kotrusová.
Histamín je spojený aj s bežnými alergickými reakciami a symptómami. Mnohé z nich sú podobné tým z histamínovej intolerancie. Aj keď sa symptómy môžu líšiť, niektoré bežné reakcie s touto intoleranciu zahŕňajú bolesti hlavy alebo migrény, upchatý nos alebo problémy s dutinami, únavu, žihľavku, tráviace problémy, nepravidelný menštruačný cyklus, nevoľnosť, vracanie. V závažných prípadoch intolerancie jednotlivec môže zaznamenať brušné kŕče, opuch tkaniva, vysoký krvný tlak, nepravidelnú srdcovú frekvenciu, úzkosť, ťažkosti s reguláciou telesnej teploty a závraty.
„Existujú však niektoré potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré môžu vyvolať zápalové reakcie a iné negatívne symptómy. Potraviny bohaté na histamín sú alkohol, iné kvasené nápoje, fermentované potraviny a mliečne výrobky ako jogurty a kyslá smotana, kapusta, sušené ovocie, avokádo, baklažán, špenát, spracované alebo údené mäso, mäkkýše a vyzretý syr,“ doplnila odborníčka.
Medzi potraviny, ktoré blokujú produkciu DAO patria alkohol, čierny čaj, čaj mate, zelený čaj a energetické nápoje. Lekár môže odporučiť dodržiavanie eliminačnej diéty počas 14 až 30 dní. Táto diéta vyžaduje odstránenie všetkých potravín s vysokým obsahom histamínu alebo histamínových spúšťačov a postupne ich znovu zavedenie a sledovanie reakcií. Lekár môže tiež odobrať vzorku krvi na analýzu, či je nedostatok DAO enzýmu, alebo bioptickú vzorku z tenkého čreva a stanoviť aktivitu enzýmu DAO priamo zo vzorky sliznice.
Histamínová intolerancia môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ktoré nízkohistamínová diéta môže pomôcť zmierniť. Histamínová intolerancia by sa nemala diagnostikovať laicky a svojvoľne, pretože symptómy sú podobné ako u iných potravinových intolerancií, porúch alebo infekcií. Ak je pravdepodobnosť u jednotlivca, že by mohol intoleranciu mať, odporúča sa kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Gastroenterologická ambulancia Nemocnice AGEL Levice sa nachádza na 2. poschodí pavilónu A. Objednanie je možné každý pracovný deň v čase od 13:00 do 15:00 na čísle 036/6379 286 alebo osobne. Liečba prebieha v spolupráci s imunológom.
SpäťKontakt pre médiá
Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
[email protected]
Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.
Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL