Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Pitný režim je veľmi dôležitý, okrem hydratácie prináša pre organizmus aj iné benefity

11.8.2022

Letné obdobie je síce ideálny čas na to obliecť sa do svojich krásnych, letných šiat a stráviť čas pri vode a vonku, no zároveň je aj obdobím potu, vyrážok a celkového vyčerpania v dôsledku spaľujúceho slnečného tepla. Ak sa v tomto ročnom období dostatočne nestaráme o svoje telo, spomalí sa niekoľko procesov v tele ako je trávenie, ochladzovanie a viacero ďalších. To má za následok množstvo ochorení, z ktorých niekoľkým sa dá úplne vyhnúť, ak sa včas postaráme o naše potreby hydratácie a zabezpečenia živín.

„Hydratácia je dôležitá vždy, ale najmä v horúcom a vlhkom počasí, keďže človek má tendenciu strácať veľa telesných tekutín potením. Dôvodom, prečo sa dehydratácia stáva hrozbou pre telo je skutočnosť, že telo pozostáva z viac ako 60% z vody. Keď sa hladina telesných tekutín zníži, organizmus je vo veľkej škode. Ľudské telá strácajú počas leta veľa vody a základných elektrolytov potením. Je to prirodzený proces tela, ktorý reguluje telesnú teplotu a ochladzuje sa. Prehriatie môže mať za následok extrémne vyčerpanie alebo dokonca úpal, ktorý môže byť niekedy aj smrteľný, ak sa nevylieči v čas. Konzumácia veľkého množstva vody a iných tekutín je potrebná na doplnenie tejto stratenej vody a na prevenciu dehydratácie,“ vyjadrila sa vedúca sestra Oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Mgr. Katarína Ješková.

Rôzni ľudia majú rôzne potreby vody v závislosti od veku, hmotnosti, pohlavia a už existujúcich ochorení. Deti od 4 do 8 rokov by mali za deň vypiť minimálne 1 až 1,2 litra vody, deti od 9 do 13 rokov 1,4 a 1,6 litra, deti od 14 do 18 rokov 1,6 až 2, 2 litra, ženy od 19 rokov a staršie 1, 6 až 2 litre, muži od 19 rokov a starší 1,6 až 2,6 litra, dojčiace ženy 2 až 3 litre a tehotné ženy 2 až 2,2 litra.  

Okrem hydratácie poskytuje voda množstvo ďalších výhod, ako napríklad zmiernenie problémov so zápchou, vyplavuje toxíny z obličiek, môže znížiť výskyt akné a kožných problémov, napomáha procesu trávenia, dodáva jasnú a hydratovanú pleť, regeneruje telesnú teplotu a krvný tlak, udržuje rovnováhu elektrolytov, znižuje pravdepodobnosť bakteriálnych infekcií v močovom mechúry, podporuje zdravý obeh a chráni tkanivá a orgány.

Niektorí ľudia majú problémy s pitím vody a udržiavaním primeranej úrovne hydratácie v tele. Zatiaľ nie je známe, či ide o psychický stav, alebo im niečo v tele skutočne bráni v konzumácii vody. Letné slnko však nešetrí ani týchto ľudí. Pre dostatočné množstvo hydratácie je potrebné zamerať sa na tekutiny vo všeobecnosti namiesto vody.

Späť