Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Syndróm karpálneho tunela postihuje trikrát viac ženy

19.8.2022

Syndróm karpálneho tunela. Nepríjemná diagnóza ruky, ktorá strpčuje život najmä dospelým. Ženy majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku syndrómu karpálneho tunela ako muži. Ľudia s cukrovkou alebo inými metabolickými poruchami, ktoré priamo ovplyvňujú nervy tela a robia ich náchylnejšími na kompresiu, sú tiež vystavení vysokému riziku. Aké sú symptómy, liečba a či sa tejto diagnóze dá predchádzať objasnil primár Ortopedického oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Pavol Kalina, MBA.

Syndróm karpálneho tunela sa vyskytuje, keď stredný nerv, takzvaný nervus medianus, ktorý prechádza z predlaktia do dlane, podlieha dlhodobému tlaku. Karpálny tunel je úzky priechod väzov na spodine ruky, ktorý ukrýva stredný nerv a šľachy, tie ohýbajú prsty. Stredný nerv poskytuje cit pre palec, ukazovák, stredný prst a časť prstenníka. Ovláda aj niektoré malé svaly na palcovej strane ruky. Útlak už spomenutého stredného nervu je spôsobený zhrubnutím väzu, ktorý prekrýva karpálny tunel. Výsledkom môže byť necitlivosť, slabosť alebo bolestivosť v ruke a zápästí. Niektorí ľudia môžu pociťovať bolesť aj v predlaktí a paži. Syndróm karpálneho tunela je najbežnejšia a široko známa neuropatia, pri ktorej je jeden z periférnych nervov tela stlačený.

„Symptómy zvyčajne začínajú postupne, s častou necitlivosťou alebo brnením prstov, najmä palca, ukazováka a prostredníka. Niektorí ľudia s týmto syndrómom hovoria, že ich prsty sa cítia zbytočné a opuchnuté, aj keď je zrejmý malý alebo žiadny opuch. Symptómy sa často prvýkrát objavia v jednej alebo oboch rukách počas noci. Dominantná ruka je zvyčajne postihnutá ako prvá a spôsobuje najzávažnejšie príznaky. Osoba so syndrómom karpálneho tunela sa môže zobudiť s pocitom potreby „vytriasť si“ ruku alebo zápästie. Keď sa príznaky zhoršia, ľudia môžu počas dňa pociťovať mravčenie, najmä pri určitých činnostiach, ako je telefonovanie, čítanie knihy alebo novín alebo šoférovanie. Slabosť rúk môže sťažiť uchopenie malých predmetov alebo vykonávanie iných manuálnych úloh. V chronických alebo neliečených prípadoch môžu svaly na palci ubúdať. Niektorí ľudia s veľmi závažným stavom nedokážu dotykom určiť teplo a chlad a môžu si popáliť končeky prstov bez toho, aby o tom vedeli,“ vyjadril sa primár ortopedického oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Pavol Kalina, MBA. V levickej nemocnici mesačne zaznamenajú cca 6 nových prípadov syndrómu karpálneho tunela, pacienti zväčša prídu v pokročilom štádiu ochorenia, preto často nie je iné riešenie ako operácia.

Vzniku uvedeného syndrómu je často výsledkom kombinácie faktorov, ktoré zvyšujú tlak na stredný nerv a šľachy v karpálnom tuneli, a nie problémom so samotným nervom. Prispievajúce faktory zahŕňajú traumu alebo poranenie zápästia, ktoré spôsobuje opuch alebo zlomenina, nadmerne aktívna hypofýza, nedostatočná činnosť štítnej žľazy či reumatoidná artritída. Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu prispieť k stlačeniu nervu patria mechanické problémy v zápästnom kĺbe, opakované používanie vibrujúcich ručných nástrojov, zadržiavanie tekutín počas tehotenstva či menopauzy alebo vývoj cysty alebo nádoru v kanáli. Často nie je možné identifikovať jednu príčinu

Späť