Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Zdravé prsníky, alebo inak povedané mamografické vyšetrenie

17.10.2022

Mať zdravé prsia je predovšetkým otázkou zodpovedného prístupu k svojmu zdraviu. Dnes nie je problém absolvovať špecializovanú diagnostiku prostredníctvom moderného mamografu. Ten, ktorý slúži pacientkám v Nemocnici AGEL Levice, dokáže odhaliť rakovinu prsníka už v jeho zárodku.

Mamografia predstavuje v súčasnosti jedinú vhodnú, relatívne neškodnú a lacnú metódu pre diagnostiku skorých štádií karcinómu prsníka. Zakladá sa na röntgenovom snímkovaní každého prsníka v dvoch rovinách. Mamografické vyšetrenia sa rozdeľujú na preventívne, respektíve skríningové a diagnostické. Preventívne vyšetrenie podstupuje asymptomatická žena, čiže žena, ktorá nemá žiadne príznaky ochorenia, ako vyhľadávaciu metódu prsníkových abnormít. Na Slovensku tieto vyšetrenia podľa odborného usmernenia MZ SR podstupujú ženy od 40. roku veku a odporúčajú sa raz za dva roky. V mladších vekových skupinách majú relatívne nízky diagnostický prínos, čo je podmienené štrukturálnou stavbou prsníkov v tomto období života. Mamografické vyšetrenie samozrejme nezabráni vzniku rakoviny prsníka, ale vie ju odhaliť v jej počiatočných štádiách, kedy je ochorenie plne liečiteľné. Častejšie preventívne vyšetrenia ako raz za 2 roky sa odporúčajú len vo vybraných prípadoch, ako napríklad pri užívaní hormonálnych preparátov, pozitívnej osobnej alebo rodinnej anamnéze alebo ťažko prehľadnom mamografickom obraze.

„Je dokázané, že po 40. roku u žien výrazne stúpa výskyt závažných ochorení prsníka. Prevencia a ich včasný záchyt je to, na čo vo svojej práci sústreďujeme všetky svoje sily. Dnešné ženy sú omnoho zodpovednejšie, uvedomelejšie, ale snažíme sa ich aj aktívne edukovať a vyhľadávať, aby prišli na vyšetrenie,“ vysvetľuje primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice a námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

Mamografia sa vykonáva na základe prinesenej žiadanky na vyšetrenie, ktorú vypísal gynekológ, klinický onkológ alebo všeobecný lekár. Vždy by tomu malo predchádzať klinické vyšetrenie oboch prsníkov a podpazušia spomínaným indikujúcim lekárom. U žien so zachovaným menštruačným cyklom sa vyšetrenie vykonáva v prvej polovici cyklu. Odporúča sa v deň vyšetrenia nepoužívať dezodoranty alebo iné kozmetické prípravky na oblasť prsníkov a podpazušia, pretože by mohli byť zdrojom omylu pri popisovaní snímkov. Z toho hľadiska sú nevhodné hlavne práškové dezodoranty či púdre a antiperspiranty. Vyšetrenie je trochu nepríjemné, nie je však bolestivé. Žena pri vyšetrení stojí. Každý prsník je vyšetrený v dvoch projekciách, vždy sa musí stlačiť, čo práve býva zdrojom nepríjemných pocitov. Bez zvýšeného tlaku by však mamografická snímka nemala dobrú kvalitu, vyšetrenie by tak bolo zbytočné,“ ozrejmil vedúci rádiologický technik rádiológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Bc. Jozef Nozdrovický.

V niektorých prípadoch nie je možné z mamografického vyšetrenia presvedčivo určiť, že žena je zdravá. V tom prípade je na rade doplňujúce ultrazvukové vyšetrenie. Je nutné zdôrazniť, že aj keď najväčšou výhodou preventívneho mamografického vyšetrenia je v tom, že sa dajú odhaliť nádory, ktoré sú klinicky nehmatné, treba si uvedomiť, že ani negatívne vyšetrenie neznamená absolútnu neprítomnosť nehmatného karcinómu. Preto je potrebné podstupovať mamografické vyšetrenie pravidelne a v intervale medzi nimi nezanedbať samovyšetrenie prsníkov a pri akýchkoľvek príznakoch okamžite navštíviť lekára. Zachytenie včasného štádia nádoru popisuje situáciu, kedy bolo v prsníku pomocou mamografie alebo ultrazvuku objavené nádorové ložisko, ktoré je nehmatateľné. Pri nájdení takzvaného minimálneho nádoru má žena šancu na úplné uzdravenie.

Do levickej nemocnice príde za mesiac v priemere až 250 pacientok na mamografické vyšetrenie a na sonografické vyšetrenie okolo 200 pacientok. Čakacia doba na výsledky je zhruba jeden týždeň a zasielajú sa indikujúcemu lekárovi. Čakacia doba na vyšetrenie je zhruba 20 pracovných dní. Nemocnica AGEL Levice má k dispozícii nový mamograf, samozrejmosťou je sonograf s vysoko odborne erudovaným zdravotníckym personálom. Poskytujú možnosť odborných vyšetrení zo širokého spádového okolia, objednanie je jednoduché prostredníctvom Call centra na číslach +421 36 6379 360, +421 36 6379 362 a +421 36 6379 663.

Späť