Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Rádiológovia – technológovia medicínskeho zobrazovania

8.11.2022

Takmer žiadny odbor medicíny sa bez nich pri diagnostike nezaobíde. Rádiológovia využívajú možnosti modernej techniky, zväčša sú nenápadní a mnohokrát pred zrakmi pacientov ukrytí, ich dôležitosť je však nezastupiteľná. Všetko odštartoval pred 127 rokmi nemecký fyzik Wilhelm Conrad Röntgen, ktorý 8. novembra 1895 vytvoril a zaznamenal elektromagnetické vlnenie, ktoré je dnes známe ako röntgenové žiarenie. Jeho objav následne viedol k výrobe prvých röntgenových snímkov.

Rádiológovia, nazývaní tiež aj technológovia medicínskeho zobrazovania, vykonávajú zobrazovanie a sú zodpovední za zabezpečenie správneho zhotovenia obrazu danej časti tela a jeho správnu medicínskej interpretácii. Rádiológovia zohrávajú dôležitú úlohu aj pri zabezpečovaní celkovej bezpečnosti pacientov podstupujúcich rádiologický výkon, ako je dnes počítačová tomografia či mamografia. Diagnostickí rádiológovia sa prostredníctvom rozsiahlej klinickej práce a súvisiaceho výskytu môžu špecializovať aj na diagnostické predšpecializácie ako napríklad mamografia, kardiovaskulárna rádiológia, rádiológia hrudníka, gastrointestinálna rádiológia, genitouritálna rádiológia, rádiológia hlavy a krku, muskuloskeletárna rádiológia, neurorádiologia a pediatrická rádiológia. Títo rádiológovia sú lekári, ktorí diagnostikujú a liečia pacientov pomocou minimálne invazívnych techník, ako sú röntgenové lúče a MRI. Intervenční rádiológovia starostlivo vedú nástroje cez drobné rezy v tele, dosahujú zdroj zdravotného problému a poskytujú zdroj zdravotného problému a cielenú liečbu. V nemocnici AGEL Levice až 80% ľudí využíva rádiologické oddelenie.  

„Rádiológia  je medicínsky odbor, ktorý využíva určité spektrum ionizačného žiarenia (röntgenové žiarenie) a ďalšie fyzikálne javy najmä ultrazvuk a magnetickú rezonanciu na diagnostiku chorôb. Naše Rádiologické oddelenie realizuje  diagnostické výkony pomocou rádiologických zobrazovacích metód. Mamografia (MMG), ultrasonografia (USG), RTG vyšetrenie,  digitálna rádiológia (DR) a počítačová tomografia (CT). Vyšetrenia sú dostupné pre ambulantných a hospitalizovaných pacientov Nemocnice AGEL Levice, zároveň aj pre pacientov iných zdravotníckych zariadení,“ uviedol vedúci rádiologický laborant Mgr. Jozef Nozdrovický.

Osobitnú skupinu tvoria radiační onkológovia, sú to vysoko vyškolení lekári, ktorí predpisujú a dohliadajú na plán liečby každého pacienta s rakovinou. Používajú radiačnú terapiu na liečbu rakoviny a monitorujú pokrok pacienta a upravujú liečbu, aby sa zabezpečilo, že pacienti dostanú primeranú kvalitnú starostlivosť. Radiační onkológovia absolvujú rozsiahle školenia v medicíne rakoviny, v bezpečnom používaní žiarenia na liečbu ochorení a v zvládaní akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Za rok 2021 v levickej nemocnici realizovali až 44 467 diagnostických výkonov. Tento tok je počet o niečo vyšší a už teraz sa vykonalo od začiatku roka 61 000 diagnostických výkonov, čo je o 16 533 viac, ak minulý rok.  Objednať sa na vyšetrenie je možné prostredníctvom Call centra na číslach 036/6379 360, 036/6379 362 a 036/6379 663.

Späť