Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Ako predísť chronickej obštrukčnej chorobe pľúc? Odpoveď je jednoznačná, skoncovať s fajčením

21.11.2022

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je chronické zápalové ochorenie pľúc, ktorú spôsobuje obštrukciu prúdenia vzduchu z pľúc. Symptómy zahŕňajú ťažkosti z dýchaním, kašeľ, tvorbu hlienu (spúta) a sipot. Ochorenie je zvyčajne spôsobené dlhodobým vystavovaním sa dráždivým plynom alebo časticiam, najčastejšie z cigaretového dymu.

Emfyzém a chronická bronchitída sú dva najčastejšie stavy, ktoré prispievajú k CHOCHP. Tieto dva stavy sa zvyčajne vyskytujú spoločne a môžu sa líšiť v závažnosti medzi jednotlivcami s CHOCHP.

Chronická bronchitída je zápal výstelky priedušiek, ktoré vedú vzduch do a zo vzduchových vakov (alveol) pľúc. Je charakterizovaná každodenným kašľom a tvorbou hlienu (spúta). Emfyzém je stav, pri ktorom sú alveoly na konci najmenších dýchacích ciest pľúc zničené v dôsledku škodlivého vystaveniu sa cigaretovému dymu a iným dráždivým plynom a časticiam.

 

Hoci CHOCHP je progresívne ochorenie, ktoré sa časom zhoršuje, je liečiteľné. Pri správnej liečbe môže väčšina ľudí s CHOCHP dosiahnuť dobrú kontrolu symptómov a kvalitu života, ako aj znížené riziko iných súvisiacich stavov. „Symptómy tohto ochorenia sa v mnohých prípadoch  neobjavia, až kým nedôjde k významnému poškodeniu pľúc a zvyčajne sa časom zhoršia, ak pacient neprestane fajčiť,  alebo sa pohybuje vo fajčiarskom prostredí. Príznaky môžu zahŕňať dýchavicu najmä pri fyzických aktivitách, pískanie na prieduškách,  tieseň na hrudníku, chronický kašeľ  väčšinou spojený  s vykašliavaním hlienu,  ktorý môže byť číry, biely, žltý alebo zelený. Ochorenie môže  viesť aj k častým infektom dýchacích ciest,  k nedostatku energie, v neskorších fázach neúmyselnej strate hmotnosti, opuchu členkov, chodidiel alebo predkolení.  Jednotlivci s CHOCHP tiež pravdepodobne zažijú epizódy nazývané exacerbácie. Počas exacerbácie sa ich symptómy zhoršujú oproti chronickým každodenným príznakom CHOCHP,  pretrvávajú minimálne niekoľko dní a často ich donútia navštíviť pneumologa, “ vyjadrila sa lekárka ambulancie pneumológie a ftizeológie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Anna Forgáčová. Do ambulancie pneumológie a ftizeológie levickej nemocnice príde  cca  50 % pacientov práve s podozrením na CHOCHP.

 

Rizikové faktory pre vznik CHOCHP je vystavenie sa tabakovému dymu, dlhodobé fajčenie, pasívne fajčenie. Zvýšené riziko vzniku ochorenia je prevažne u ľudí s astmou, pracovníkov, ktorí čelia prašnému prostrediu, chemikáliám a výparom z horúceho paliva. V tomto prípade genetický faktor nie je až taký významný, no môže sa podieľať na vyššej náchylnosti na ochorenie.

Na rozdiel od iných ochorení má CHOCHP zvyčajne jasnú príčinu, jasnú cestu prevencie a existujú spôsoby, ako spomaliť progresiu ochorenia. Väčšina prípadov priamo súvisí s fajčením cigariet a najlepší spôsob, ako ochoreniu zabrániť, je nikdy nefajčiť alebo prestať fajčiť. Pre dlhoročného fajčiara sa tieto  kroky nemusia zdať až také jednoduché, najmä ak už bola snaha prestať fajčiť,  no výsledok sa nedostavil. Vtedy je dôležité nájsť spôsob na odvykanie od tabaku, ktorý môže pomôcť prestať fajčiť.

Späť