Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická nemocnica vychádza v ústrety rodičkám. Zaviedla bonding aj pre mamičky po cisárskom reze

23.11.2022

Bezprostredný kontakt mamičky a jej novonarodeného bábätka je asi najviac, čo môže žena zažiť. Tie rodičky, ktoré však podstúpili cisársky rez, bezprostredný kontakt so svojim dieťatkom mohli absolvovať až neskôr. Levická nemocnica však v súlade s modernými medicínskymi postupmi zaviedla novinku. Bonding, čiže priloženie dieťatka na hruď mamičky, umožňuje aj rodičkám, ktoré podstúpili cisársky rez.

Pôrod bábätka je najočakávanejšou chvíľou v živote každej mamičky. Nie každej však príroda umožní porodiť dieťatko prirodzenou cestou. Aj v prípade cisárskeho rezu však žena nepríde o možnosť bezprostredného kontaktu so svojim malým potomkom.

,,V našej nemocnici ide o úplnú novinku. V súlade s modernými trendmi a medicínskymi postupmi, hlavne vďaka zlepšenej metóde počas samotnej operácie cisárskym rezom už umožňujeme mamičkám bonding. Žena, ktorá je v čiastočnej anestézii, ale plne pri vedomí, bezprostredne po pôrode cisárskym rezom bábätko dostane priložené na hruď. Je to veľmi silný moment pre oboch a určite aj pre nás, zdravotníkov,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík, MBA. Samozrejme, všetko závisí od posúdenia celkového zdravotného stavu matky a od jej momentálneho stavu. ,,Z praxe sa nám osvedčilo, že bonding po cisárskom reze prispieva k tomu, že mamička sa sústredí na bábätko a nové pocity, lepšie vníma samotný zákrok a oveľa rýchlejšia je aj pooperačná regenerácia,“ vysvetľuje skúsený odborník. A spolu s mamičkou môže byť aj pri takomto pôrode otec či iná sprevádzajúca osoba.

A levickí pôrodníci vychádzajú v ústrety aj ďalšej skupine mamičiek. ,,Vzhľadom na požiadavky žien, ktoré rodili prvé dieťa cisárskym rezom a druhé by chceli porodiť spontánne, im po dôslednom posúdení zdravotného stavu umožníme takýto pôrod. Je to, samozrejme, pod stálym dohľadom pôrodníka aj čo sa týka priebehu pôrodu, zdravotného stavu mamičky aj bábätka,“ vysvetľuje ďalší moderný trend primár MUDr. Mančík. V minulosti bolo zaužívané, že mamička, ktorá porodila bábätko cisárskym rezom už rovnako rodila aj svoje ďalšie deti. Vývoj v medicíne však pokročil aj v tomto smere. ,,Spontánny pôrod je pre matku aj bábätko vždy ten najprirodzenejší. Ak žena prejaví záujem a je v dobrej kondícii, sme pripravení jej vyjsť v ústrety,“ dodal G. Mančík.

Späť