Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Riaditeľ levickej nemocnice: „V rámci možností sa opäť vraciame do bežného spôsobu života“

18.1.2023

O pár týždňov ubehnú presne tri roky, od kedy na Slovensku identifikovali prvý prípad infekcie koronavírusom. Tri roky, kedy najvyťaženejšími pracovníkmi pri riešení pandémie boli jednoznačne zdravotníci. V roku 2022 však pandémia začala ustupovať a vytvoril sa priestor na obnovenie činností, ktoré boli v čase pandémie utlmené, na pokračovanie rozvoja a rekonštrukcie nemocnice. Riaditeľ Nemocnice AGEL Levice MUDr. Ján Belanský, MPH zhrnul rok 2022 ako rok vrátenia sa do bežného života.

Čo vás najviac potešilo v roku 2022?

Rok 2022 sa ukázal v inom svetle ako ten predchádzajúci, ktorý bol v područí pandémie Covid-19 a s tým súvisiacimi opatreniami, ktoré zasiahli nielen činnosť nemocnice, ale aj všetkých oblastí obyčajného života, na ktoré sme boli pred pandémiou zvyknutí.  Na začiatku roku 2022 ešte  doznieval zvýšený prísun pacientov s ochorením COVID-19, ale po zlepšení pandemickej situácie sme  mohli zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v takmer pôvodnom rozsahu a začať myslieť pozitívne pri plánovaní činností nemocnice smerom dopredu. Pozitívne hodnotím aj možnosť  obnoviť  teambuildingové aktivity, konkrétne  organizovanie športového dňa a vianočného večierka pre zamestnancov nemocnice. Teší nás, že náš zdravotnícky personál sa vo veľkom počte zúčastnil na  týchto podujatiach a konečne sme sa mohli stretnúť aj v inom prostredí, ako len v tom pracovnom.

Aké boli najsilnejšie okamihy?

V roku 2022 sa nám podarilo,  napriek doznievajúcej pandémii, ukončiť rekonštrukcie viacerých pracovísk. Rekonštrukcie boli zamerané predovšetkým na zvýšenie komfortu pre našich pacientov, na obnovu zdravotníckych prevádzok a ich vybavenia modernou zdravotníckou technikou.   Stihli sme týmto spôsobom obnoviť prevádzku sekčnej operačnej sály pri pôrodnici, spustiť do prevádzky moderný pôrodný box, obnoviť oddelenie rizikovej tehotnosti. Obnovili sme predpôrodné  kurzy pre budúce mamičky. Počas leta sme do prevádzky spustili nové pracovisko jednodňovej chirurgie. Po lete sme otvorili ambulanciu pediatrickej kardiológie, ambulanciu pľúcneho lekárstva a  zrekonštruovali sme niekoľko izieb a sociálnych zariadení na oddelení pediatrie.

A ktoré ambície sa celkom nepodarilo dotiahnuť?

Rovnako,  ako väčšina iných ústavných zdravotníckych zariadení  na Slovensku, aj levická nemocnica pociťuje nedostatok zdravotníckeho personálu predovšetkým na úseku ošetrovateľstva. Našou ambíciou je zvyšovať počet zdravotníkov v súlade s rozvojom.  Pociťujeme nedostatok kvalifikovaných zdravotných sestier, sanitárov a pomocných zdravotníckych pracovníkov. Pri ich dostatočnom počte by sme vedeli činnosť nemocnice rozšíriť o ďalšie ošetrovacie jednotky a ambulantné pracoviská, ktoré v regióne chýbajú.  Veríme, že dohoda  a memorandum podpísané na sklonku minulého roka medzi vládou a lekárskym odborovým zväzom, bude základom pre stabilizáciu zdravotníkov v nemocniciach a  prinesie našim pacientom  zvýšenie kvality pri poskytovaní zdravotnej  a ošetrovateľskej starostlivosti ako aj  vyššiu mieru istoty pre zdravotnícke zariadenia pri  plánovaní prevádzky  a rozvoja lôžkových a ambulantných činností.

A čo vás najviac prekvapilo v roku 2022?

Ďakujem, to je zábavná otázka.  Po viac ako 30 rokoch  pracovných  skúseností  v slovenskom zdravotníctve ma neprekvapí už asi nič. 😊 

Späť