Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Ak máte na koži znamienka, prípadne iné kožné výrastky, ktoré vás trápia, dajte si ich bezpečne odstrániť. Levická nemocnica spúšťa novú službu pre pacientov

30.1.2023

Zdanlivo malé, nevinné znamienko, ktoré sa vám niečím nezdá, môže prerásť do závažnej diagnózy, kde hovoríme o zakrvácaní, bolestivosti aj závažnej onkologickej diagnóze. Aj takýto neželaný vývoj môže mať zhubné bujnenie obyčajného znamienka. Preto je mimoriadne dôležité svoje znamienka pravidelne kontrolovať u odborníka, ktorý rozhodne či a ktoré je potrebné včas chirurgicky odstrániť. Levická nemocnica bude mať od februára opätovne spustenú novú službu – na konzultáciu a prípadné odstránenie znamienka, či iného kožného/podkožného útvaru v rámci jednodňovej chirurgie.

Melanóm je typ rakoviny, ktorý sa veľmi rýchlo šíri – metastázuje, preto je jedinou šancou na úspešnú liečbu včasná diagnostika. V priebehu 30 rokov stúpol počet prípadov rakoviny kože štyrikrát a stal sa z nej najčastejší druh nádorového ochorenia, lieči sa naň každý štvrtý pacient s diagnózou rakoviny. Geneticky podmienené rizikové faktory pre melanóm, ako svetlá pleť, veľa znamienok a rodinná anamnéza melanómu, nemôžu byť zmenené. Avšak je možné výrazne znížiť riziko vzniku melanómu prevenciou expozície na slnku a nenavštevovaním solárií, prípadnou včasnou prevenciou u špecialistov.

Pigmentové névy, čiže znamienka (kde bolo odporučené odstránenie od dermatovenerológa), fibrolipómy, lipómy, malé kožné výrastky a akékoľvek podozrivé útvary, či zmeny existujúcich útvarov na koži. To si od posledného januárového dňa budete môcť skonzultovať v chirurgickej konzultačnej ambulancii Nemocnice AGEL Levice. Pacientom bude k dispozícii MUDr. Júlia Kuzárová. ,,Konzultácie môže absolvovať pacient každý utorok v čase od 8.30 hod do 10.00. Následne sa podľa konkrétneho stavu rozhodne o ďalšom postupe. Ak je potrebný chirurgický zákrok, každú druhú stredu a piatok sa realizujú malé operačné zákroky,“ hovorí pani doktorka. Samozrejmosťou je následný histologický rozbor, podľa ktorého sa určí či je potrebná následná zdravotná starostlivosť. Na vyšetrenie alebo konzultáciu momentálne nie je potrebné sa objednávať. Konzultácie sa vykonávajú na 1. poschodí pavilónu A v chirurgickej ambulancií pre konzultačné vyšetrenia.

,,Po operačnom výkone pacient ešte v daný deň môže opustiť nemocnicu. Pred odchodom domov bude operatérom poučený o následnej starostlivosti o ranu a bude určený termín nasledujúcej kontroly. Štandardne sa stehy odstraňujú na 7. až 10. deň, rana je prekrytá a nesmie sa vystavovať priamemu slnku,“ vysvetľuje MUDr. Kuzárová.

V Európskej únii kožný malígny melanóm predstavuje 1 až 1,8% zo všetkých nádorov u mužov a žien. Na Slovensku je to podľa NCZI a údajov z roku 2020 u mužov 2,6 percenta zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov, u žien 2,4 percenta. Melanóm vzniká predovšetkým u ľudí, ktorí majú k nemu genetické predpoklady. Najviac nádorov lekári zisťujú u pacientov vo veku okolo 54 rokov, no vysoký nárast zaznamenávajú aj v skupine osôb vo veku 25 až 35 rokov. Výskyt ovplyvňujú aj lieky, ktoré robia kožu citlivejšiu na ultrafialové žiarenie.

Späť