Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Vlani darovalo v levickej nemocnici krv takmer 2100 darcov

1.2.2023

Každý deň existuje niekto kto bojuje o svoj život a potrebuje na záchranu krvnú transfúziu. Obete popálenín a nehôd, pacienti podstupujúci operáciu srdca alebo transplantáciu orgánov, pacienti liečení na leukémiu, rakovinu a krvné poruchy. Tí všetci potrebujú dostupnú krv a krvné doštičky.

Krv je nevyhnutná pri liečbe miliónov pacientov, je to vzácna tekutina ktorá zachraňuje životy. Udržanie bezpečného a adekvátneho zásobovania krvou je nevyhnutné pre verejné zdravie a prioritou pre lekársku komunitu.

"Darcovia sú ochotní pomôcť aj prostredníctvom výzvy na sociálnych sieťach a podobne. Medzi darcami z nášho oddelenia máme viac takých, ktorí darovali krv už viac ako 100x. Najmenej je v populácii Rh negatívnych krvných skupín, ale žiadané sú všetky krvné skupiny. No závisí to od aktuálnej situácie,“ približuje primár hematológie a transfuziológie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Jozef Varga. O zásobách krvi nie je možné hovoriť, pretože sa situácia  z hodiny na hodinu mení. Za rok 2021 sme mali 2477 odberov krvi a v roku 2022 ich bolo o niečo menej, konkrétne 2082, pričom sme mali 252 prvodarcov,“ opisuje.

Proces darovania krvi trvá asi hodinu a zahŕňa mini fyzikálne vyšetrenie, poskytnutie kompletnej anamnézy, odber krvi a odpočinok po odbere. Samotné darovanie krvi zvyčajne trvá asi 10 minút v závislosti od úrovne hydratácie darcu. Priemerný ľudský organizmus obsahuje asi 4 až 6 litrov krvi, čo je asi 8% telesnej hmotnosti. Počas darovania sa odoberie zhruba pollitra krvi. Z krvi možno odobrať štyri druhy transfúznych produktov - červené krvinky, krvné doštičky, krvnú plazmu a extrakt bohatý na faktor zrážania krvi, čiže kryoprecipitát. Dva alebo tri z týchto produktov sú odobraté z jedného pollitra darovanej krvi. Jediný darca teda môže potencionálne pomôcť viac ako jednému pacientovi. Je dôležité mať na pamäti, že sú to krvné produkty, ktoré už v rovnaký deň môžu byť využité a pomáhajú zachraňovať životy v núdzových alebo katastrofických situáciách.

Frekvencia darovania krvi  je u žien každé 4 mesiace a u mužov každé 3 mesiace, pričom hmotnosť darcu musí byť minimálne 50 kilogramov. Ak má darca čerstvé tetovanie, piercing, dostal transfúziu krvi alebo krvnej plazmy alebo je po operácii, darovať krv môže najskôr o 6 mesiacov. Krv môže darovať osoba vo veku od 18 do 60 rokov a musí byť fyzicky zdravá. Nemôže byť ošetrený zubným lekárom minimálne 72 hodín pred darovaním, užívať antibiotiká minimálne mesiac pred odberom, nemôže byť nosičom vírusu HIV spôsobujúceho AIDS a mať poruchy zrážania krvi.

Na  darovanie krvi v Nemocnici AGEL Levice je možné sa objednať telefonicky na číslach 036/6312804 alebo 036/6379496Odber krvi u darcov sa realizuje jedenkrát do týždňa, vždy  v utorok počas pracovných dní v čase od 07:00 do 11:00.

Späť