Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Krv darovali s láskou darcovia aj na Valentína

14.2.2023

V sieti nemocníc spoločnosti AGEL sa odštartovala kampaň krv darovaná s láskou do ktorej sa zapojila aj levická nemocnica. Hlavným cieľom je povzbudiť mladých ľudí k darovaniu krvi a osloviť čo najviac prvodarcov. Ľudia vo veku od 18 rokov sa môžu zapojiť do kampane darovaním krvi. Darovať krv na hematológií a transfuziológií Nemocnice AGEL Levice sa rozhodlo 51 ľudí.

Darovaním krvi je možné podieľať sa na tom, aby nemocnice predchádzali nedostatku, a tým pomáhať zachrániť život nejednému pacientovi alebo zlepšiť kvalitu života ľuďom pri náročných operáciách a ochoreniach. „Krv je pre nás neustále potrebná a v zdravotníctve neodmysliteľnou zložkou, bez ktorej by nebolo vykonaných jednak množstvo operácií a záchrana pacientov by sa v niektorých prípadoch stala nereálna. Nepretržite sa staráme o pacientov, ktorí krv potrebujú a každá kvapka je pre náš obrovským prínosom. Šťastie máme predsa v krvi, tak ho zdieľajme,“ vyjadril sa primár hematológie a transfuziológie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Jozef Varga.

Proces darovania krvi trvá asi hodinu a zahŕňa absolvovanie minifyzikálneho vyšetrenia, poskytnutie kompletnej anamnézy, odber krvi a odpočinok po odbere. Samotné darovanie krvi zvyčajne trvá asi 10 minút v závislosti od úrovne hydratácie darcu. Priemerný ľudský organizmus obsahuje asi 4 až 6 litrov krvi, čo je asi 8% telesnej hmotnosti. Frekvencia darovania krvi  je u žien každé 4 mesiace a u mužov každé 3 mesiace, pričom hmotnosť darcu musí byť minimálne 50 kilogramov. Ak má darca čerstvé tetovanie, piercing, dostal transfúziu krvi alebo krvnej plazmy alebo je po operácii, darovať krv môže najskôr o 6 mesiacov. Krv môže darovať osoba vo veku od 18 do 60 rokov a musí byť fyzicky zdravá. Nemôže byť ošetrený zubným lekárom minimálne 72 hodín pred darovaním, užívať antibiotiká minimálne mesiac pred odberom, nemôže byť nosičom vírusu HIV spôsobujúceho AIDS a mať poruchy zrážania krvi.

„Počas darovania sa odoberie zhruba pollitra krvi. Z krvi možno odobrať štyri druhy transfúznych produktov -  červené krvinky, krvné doštičky, krvnú plazmu a extrakt bohatý na faktor zrážania krvi, čiže kryoprecipitát. Dva alebo tri z týchto produktov sú odobraté z jedného pollitra darovanej krvi. Jediný darca teda môže potencionálne pomôcť viac ako jednému pacientovi. Je dôležité mať na pamäti, že sú to krvné produkty, ktoré už v rovnaký deň môžu byť využité a pomáhajú zachraňovať životy v núdzových alebo katastrofických situáciách,“ vysvetľuje odborník.

Na  darovanie krvi v Nemocnici AGEL Levice je možné sa objednať telefonicky na číslach 036/6312804 alebo 036/6379496. Odber krvi u darcov sa realizuje jedenkrát do týždňa, vždy  v utorok počas pracovných dní v čase od 07:00 do 11:00.

Späť