Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Podtlaková terapia znižuje bolesť a urýchľuje hojenie

15.3.2023

Podtlaková terapia je terapeutická technika, ktorá sa používa na liečbu rôznych poranení. Táto terapia spočíva v aplikácií podtlaku na určitú časť tela, tým stimuluje krvný obeh a zvyšuje prietok kyslíka a živín do postihnutého tkaniva.

Podtlaková terapia sa zvyčajne vykonáva pomocou špeciálneho zariadenia, ktoré vytvára podtlak a nasáva vzduch alebo tekutinu z určitého miesta na tele. Tento proces môže pomôcť pri liečbe rôznych typov poranení, vrátane rán, popálenín a pooperačných jaziev. Podtlaková terapia, známa aj ako vakuumterapia, je metóda liečby, pri ktorej sa používa negatívny tlak na určité časti tela s cieľom zlepšiť krvný obeh, urýchľovať hojenie a znížiť bolesť. 

„Pri tejto terapií sa používa zariadenie zvané aj vakuumpumpa, ktorá vytvára podtlak v špeciálnom systéme. Negatívny tlak vytvára priťahovaciu silu, ktorá zvyšuje krvný obeh a stimuluje hojivé procesy. Podtlaková terapia sa môže aplikovať na rôzne časti tela vrátane končatín, brucha, chrbta alebo krku. Pri liečbe sa vytvára podtlak na konkrétnych miestach na tele, kde je treba dosiahnuť terapeutický efekt,“ vysvetľuje primár oddelenia úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Adrián Horváth.

Podtlaková terapia sa používa v liečbe  infikovaných aj neinfikovaných  hlbokých rán s defektom tkaniva, v liečbe  vredov predkolenia a v niektorých prípadoch aj preležanín. „Ako pri väčšine terapií, tak aj pri tejto je potrebné spĺňať podmienky. Nie každý pacient je vhodný na terapiu. Jednou z podmienok podtlakovej terapie je to, že musí byť rana dostatočne hlboká. Pri plytkej rane je vysoký predpoklad, že sa podtlak nevytvorí a preto nie je možné podať túto terapiu. Terapia štandardne zahŕňa 2 až 3 preväzy, každý tretí až štvrtý deň, o tomto procese môžeme hovoriť ako o jednej fáze hojenia,“ doplnil odborník.

Oddelenie úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levice disponuje dvomi prístrojmi na podtlakovú terapiu. Našťastie, väčšina rán, či už pooperačných alebo poúrazových, sa hojí veľmi dobre, takže si túto terapiu nevyžaduje veľké percento pacientov. Od začiatku roka v levickej nemocnici na oddelení úrazovej chirurgie bolo hospitalizovaných skoro 200 pacientov. Prístrojmi na podávanie podtlakovej terapie taktiež disponuje aj chirurgické oddelenie.

Späť