Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Pozor na alergie, môžu ovplyvniť aj pľúca

24.3.2023

Pľúca sú dôležitým orgánom dýchacieho systému a sú zodpovedné za príjem kyslíka z okolitého prostredia a výmenu oxidu uhličitého. Alergia je imunitná reakcia organizmu na látky, ktoré by inak boli neškodné. Ak sa človek s alergiou dostane do kontaktu s alergénom, môže to spôsobiť zápal pľúc alebo astmu.

Alergia sa môže prejaviť aj na pľúcach, môže mať rôzne príznaky a prejavy v závislosti od závažnosti typu alergénu, ktorý spôsobuje alergickú reakciu. „Pri alergií sa zvyčajne vyskytujú príznaky dýchacích ciest, ktoré môžu zahŕňať kašeľ, chrápanie, dusenie, ťažkosti s dýchaním, piskot v pľúcach a opakované zápaly priedušiek a pľúc. Tieto príznaky môžu byť spôsobené zápalom a opuchom priedušiek a pľúcnych tkanív, ktoré sú reakciou organizmu na alergén“, vyjadrila sa lekárka ambulancie pneumológie a ftizeológie MUDr. Anna Forgáčová.

Alergia môže mať aj závažnejšie následky, ako je napríklad anafylaktický šok.  Je to život ohrozujúci stav, kedy telo reaguje na alergén rýchlym a závažným spôsobom.

„Existuje niekoľko druhov alergií, ktoré môžu ovplyvniť dýchacie cesty a spôsobiť problémy s pľúcami. Niektoré druhy pneumónie môžu byť spôsobené alergiou, napríklad pneumónia spôsobená hypersenzitivitou, ktorá sa vyskytuje u niektorých ľudí po vystavení sa určitým druhom alergénov“, dodala odborníčka.

Je dôležité, aby alergia, ktorá sa dostáva aj do pľúc bola diagnostikovaná a liečená čo najskôr, aby sa minimalizovalo riziko komplikácií a zlepšila sa kvalita života pacienta. Liečba môže zahŕňať antihistaminiká, kortikosteroidy, inhalátory a imunoterapiu. Keďže sú alergény všade, nie je možné sa im celkom vyhnúť. Existuje ale prevencia na zníženie rizika, ktorá zahŕňa minimalizáciu kontaktu s určitými alergénmi a dodržiavať zdravý životný štýl, ktorý môže pomôcť posilniť imunitný systém.  

Do Nemocnice AGEL Levice prichádza cca  30% pacientov práve s ťažkosťami, ktoré sa spájajú s alergiou a pľúcami. Ambulancia pneumológie a ftizeológie sa nachádza v pavilóne A, poliklinickej časti. Vchod do ambulancie sa nachádza z bočnej vonkajšej strany. Na vyšetrenie je možné sa objednať prostredníctvom Call centra na číslach 036/6379 360, 036/6379 362, 036/6379 663.

Späť