Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Svetový deň zdravia

6.4.2023

Svetový deň zdravia je významnou udalosťou v živote každého jednotlivca a zohráva dôležitú úlohu v dnešnej spoločnosti. Pre pacientov a personál v nemocniciach, pre mladších a starších je to dôležitý deň pretože kladie dôraz na ochranu zdravia a starostlivosť o seba a ostatných.

Zdravie je najcennejšou ľudskou hodnotou a neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Má priamy dopad nielen na jednotlivcov, ale ovplyvňuje aj celkový chod spoločnosti. Svetový deň zdravia slúži na pripomenutie dôležitosti prevencie ochorení a zlepšenia kvality ľudského života. Význam tohto dňa je kľúčovým najmä v súčasnej dobe, kedy sú ľudia vystavení mnohým zdravotným rizikám. Práve preto sú starostlivosť a hygiena hlavnými faktormi pre celkové zdravie a blahobyt. Tento rok sa Svetový deň zdravia zameral na tému „Zdravie pre všetkých“. Daný slogan zdôrazňuje potrebu zdravotnej starostlivosti a prevencie pre každého, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo sociálny status. V neposlednom rade, cieľom dňa zdravia je motivovať a povzbudzovať ľudí k zlepšovaniu zdravotného stavu a životosprávy.

Existuje niekoľko opatrení, ktoré je možné urobiť a zlepšiť tak fyzický, ale aj psychický zdravotný stav jednotlivca. Medzi spomenuté opatrenia nespochybniteľne patrí zdravá strava obohatená o ovocie a zeleninu, ktorá obsahuje dostatok živín, vitamínov a minerálov. Pravidelné cvičenie či fyzická aktivita taktiež majú priaznivý vplyv na udržanie zdravia a kondície. „Či už samotné športovanie alebo len prechádzky v prírode pozitívne vplývajú na pohybovú, dýchaciu a kardiovaskulárnu sústavu. Rovnako dôležitými faktormi je dostatočný spánok, chránenie sa pred ochoreniami dostatočnou hygienou a podstupovanie preventívnych vyšetrení,“ vyjadrila sa lekárka oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Tetyana Shekhter.

Fyzická a psychická pohoda sú priamoúmerné dodržiavaniu zdravého životného štýlu. Správna zdravá životospráva znižuje riziko ochorenia, zvyšuje životnú úroveň jednotlivca, posilňuje imunitu a základné životné funkcie. Starostlivosť o fyzické zdravie a pohodu zahŕňa aj minimalizáciu nebezpečenstiev na pracovisku, vyhýbanie sa užívaniu tabaku, alkoholu a iných návykových látok.

Je všeobecne známe, že niektoré skupiny ľudí sú vystavené väčším zdravotným rizikám. Každé ochorenie má vlastné charakteristické faktory, kvôli ktorým sú isté skupiny vo väčšom ohrození. Typickým príkladom rizikovej skupiny sú starší ľudia, ktorí už majú slabší imunitný systém. Napriek tomu, spomenuté opatrenia platia pre všetkých ľudí bez ohľadu na to, či sú istým rizikám vystavení menej alebo viac.

Na záver je dôležité spomenúť, že starostlivosť o zdravie by mala byť nepretržitá a začínať už v rannom veku. Pravidelná starostlivosť, obozretnosť a zdravá aktívna životospráva zaručujú vyššiu kvalitu ľudského života.

Späť