Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Ak v človeku viac svetla a lepšie počasie vyvoláva pocit „tmy“, môže ísť o jarnú depresiu

2.5.2023

Jarná depresia je sezónna afektívna porucha, ktorá sa prejavuje u niektorých ľudí počas jarnej sezóny. Táto porucha môže byť spôsobená zmenou svetelných podmienok, ktoré ovplyvňujú biologický rytmus tela. Ako bojovať s jarnou depresiou prezradila klinická psychologička levickej nemocnice Mgr. Barbarou Budinskou.

Jarná depresia je zvyčajne spojená so zimným obdobím, pretože chladné krátke dni uľahčujú vyhýbanie sa zhonu a energii svetla. Keď je vonku zima, tráviť deň pod prikrývkou pozeraním televízie vyvoláva pocit viny menej ako v teplejších mesiacoch. Existuje však veľa štúdií, ktoré dokazujú, že teplejšie a dlhšie dni nie sú pre každého ľahké. V skutočnosti pre niektorých ľudí prechod zo zimy na jar pôsobí ako spúšťač problémov duševného zdravia.

„Jedným z prispievateľov k jarnej depresii môže byť zmena prostredia a počasia. Prechody a zmeny sú vo všeobecnosti pre ľudí veľmi ťažké. Hoci väčšina ľudí môže privítať posun od mrazu k zeleni a pučivej flóre, na ostatných to môže mať úplne iný dopad. Prispieť takisto môže ja stres a posun času,“ vyjadrila sa klinická psychologička ambulancie klinickej psychológie Mgr. Barbara Budinská.

Človek, ktorý je náhle bombardovaný pozvánkami na grilovačky, svadby či večere, sa môže cítiť zavalený a nepripravený na všetku aktivitu, najmä ak už trpí sociálnou úzkosťou. „Jarná depresia môže byť veľmi nepríjemný stav, existuje však niekoľko spôsobov, ako s ňou bojovať. Napríklad dostatok spánku a pravidelný spánkový režim je veľmi dôležitý pre celkové zdravie. Zdravá vyvážená strava tiež pôsobí priaznivo na celkový organizmus. Upravenie rutiny, aktívne cvičenie, relaxačné techniky a udržiavanie sociálneho života sú jednou z najdôležitejších zložiek, ako sa dostať z jarnej depresie. Samozrejme, je potrebné sa vyvarovať drogám a alkoholu, pretože môžu zhoršiť symptómy,“ dodala odbporníčka.

Pokiaľ sa aj cez všetku snahu nedarí udržať dobrú náladu a ladenie je naďalej depresívne, je na mieste vyhľadať odbornú pomoc. Je dôležité pamätať na to, že jarná depresia je liečiteľná a že existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť svoju náladu a zvládnuť svoje symptómy. V jarných mesiacoch do psychologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice príde o 20% viac pacientov, ktorý majú podozrenie na jarnú depresiu.

Späť