Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Priestory levickej nemocnice zdobia umelecká diela

5.5.2023

Nemocničné priestory dokážu byť často veľmi frustrujúce. Pre deti môžu pôsobiť holé steny ešte o niečo horšie. V levickej nemocnici v spolupráci so Spojenou školou internátnou pomohli spríjemniť prostredie ambulancie pediatrickej kardiológie. Deti sa už nemusia báť bielych nemocničných stien.

Deti môžu mať rôzne pocity a reakcie na nemocničné prostredie, závisí to od ich veku, skúsenosti a individuálnych charakteristík. Pre niektoré deti môže byť nemocnica miesto plným strachu a stresu. Niektoré deti sa môžu cítiť nepríjemne kvôli neznámemu prostrediu.

Maľby v nemocnici môžu mať však pozitívny vplyv na deti a ich pohodu. Umenie môže byť zdrojom inšpirácie a zábavy pre deti, ktoré prichádzajú na vyšetrenie. Do kardiologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice deti chodia s úsmevom, odkedy steny priestorov zdobia umelecké diela.

„Maľby môžu byť terapeutickým nástrojom, ktorý umožňuje deťom odreagovať sa od samotného vyšetrenia. Aj keď vyšetrenie nie je bolestivé ani nijak nepríjemné, častým problémom bol strach detí zo samotného vyšetrenia. Už v začiatkoch, kedy bolo maľby len načrtnuté, sme zaznamenali zlepšenie, kedy sa detičky zameriavali skôr na náčrt. Teraz, keď už sú maľby hotové, sú vyšetrenia o inom. Detičky vymenovávajú zvieratká z Labkovej patroly na stene, pozerajú sa na palmy a nevenujú toľkú pozornosť prístrojom a vyšetreniam. Touto cestou sa chcem poďakovať pani učiteľkám Zdenke Kurtiovej, Mgr. Márií Marcinekovej a Diane Mrázovej,  ktoré nám spolu so žiakmi vyhotovili jedinečné umelecké diela,“ vyjadrila sa lekárka pediatrickej kardiologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Silvia Miková.

„Veľmi nás potešilo želanie nemocnice na maľby. Myšlienka bola veľmi pekná, spraviť niečo tvorivé a pomôcť tak deťom znížiť stres. S levickou nemocnicou už máme nejaké obdobie spolupráce za sebou, no toto bola celkom iná požiadavka. Požiadavka plná kreativity, improvizácie a zábavy. Sme veľmi radi, že sme mohli spolu so žiakmi našej školy pomôcť aspoň takýmto spôsobom,“ vyjadrila sa pedagogička Spojenej školy internátnej Mgr. Mária Marcineková.

Nemocnica AGEL Levice už dlhšie spolupracuje so Spojenou školou internátnou. Nedávno spoločne zorganizovali výstavu obrazov maľovaných práve žiakmi školy. V spolupráci a myšlienke zveľaďovania priestorov plánujú aj naďalej pokračovať.

V tejto ambulancii nie je podmienkou pre pacientov sa objednať. Termíny sú dostupné a pacient je prijatý na vyšetrenie bez čakania. Do kardiologickej pediatrickej ambulancie je možné, samozrejme, sa aj objednať prostredníctvom call centra na číslach 036/6379 360, 036/6379 362, 036/6379 663. Pediatrická kardiologická ambulancia Nemocnice AGEL Levice sa nachádza na 4. poschodí v pavilóne A.

Späť