Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Hypertenziou môžu trpieť aj deti

17.5.2023

Hypertenzia, inak nazývaná aj vysoký krvný tlak, je stav charakterizovaný vysokým krvným tlakom v cievach. Zvyčajne postihuje dospelých ľudí, ale môže sa vyskytnúť aj u detí. Hypertenzia u detí je pomerne vzácna, ale jej výskyt je čoraz častejší.

Príčiny hypertenzie u detí môžu byť rôznorodé. Ovplyvniť ju môžu aj genetické faktory, prítomnosť chronických ochorení a životný štýl vrátane nesprávneho stravovania a nedostatočnej fyzickej aktivity.

„Hypertenzia u detí môže byť dedičná. Deti, ktoré majú príbuzných z hypertenziou, môžu mať sklon k vysokému krvnému tlaku. Nadmerná telesná hmotnosť, fyzická nečinnosť, nezdravá strava a iné nezdravé životné návyky môžu výrazne zvýšiť riziko vzniku hypertenzie. Takisto niektoré zdravotné problémy ako napríklad obštrukčná spánková apnoe, nádory, obličkové ochorenia alebo endokrinné poruchy môžu spôsobiť hypertenziu u detí,“ vyjadrila sa lekárka pediatrickej kardiologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Silvia Miková.

Hypertenzia sa u detí diagnostikuje na základe merania krvného tlaku, ktorý sa meria viackrát v rôznych intervaloch a situáciach. Ideálne je zistiť hodnoty počas lekárskeho vyšetrenia a následne monitorovať tlak počas dňa pomocou tlakového Holtera. „Liečba hypertenzie u detí zahŕňa kombináciu zmien životného štýlu a prípadné naordinovanie liekov. Odporúča sa zdravá strava s nízkym obsahom soli a tukov, pravidelná fyzická aktivita a kontrola telesnej hmotnosti. Dôležité je, aby sa hypertenzia u detí diagnostikovala a liečila, pretože nekontrolovaný vysoký krvný tlak môže spôsobiť vážne zdravotné problémy ako napríklad ochorenia srdca, obličiek a mozgu,“ doplnila odborníčka.

To, že patrí dieťa do rizikovej skupiny, nemusí nutne znamenať vývin hypertenzie, pravdepodobnosť je však vyššia. Netreba nič podceňovať u každého jedného dieťaťa, a preto je vhodné absolvovať pravidelné lekárske prehliadky u pediatrického kardiológa. Podľa štúdií sa predpokladá, že hypertenzia postihuje približne 3 až 5% detí vo veku od 6 do 18 rokov.

V tejto ambulancii nie je podmienkou pre pacientov sa objednať. Termíny sú dostupné a pacient je prijatý na vyšetrenie bez čakania. Do kardiologickej pediatrickej ambulancie je možné, samozrejme, sa aj objednať prostredníctvom call centra na číslach 036/6379 360, 036/6379 362, 036/6379 663. Pediatrická kardiologická ambulancia Nemocnice AGEL Levice sa nachádza na 4. poschodí v pavilóne A.

Späť