Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Pôrodné asistentky sú neodmysliteľnou zložkou gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. ,,Naša práca je veľmi náročná, no zároveň krásna“

18.5.2023

V dnešnej rýchlo meniacej sa dobe, kde sa kladie dôraz na individuálnu a kvalitnú zdravotnú starostlivosť o pacientov, sa pôrodné asistentky stávajú neoceniteľnými členmi tímu poskytujúcich zdravotnú starostlivosť pre tehotné ženy a novorodencov. Ich úloha a prínos je jedinečný, pričom ich odbornosť a záväzok majú pozitívny vplyv na zdravie a pohodu matiek a detí.

Pôrodné asistentky sú vyškolené odborníčky v oblasti pôrodníctva a poskytujú individuálnu starostlivosť v tehotenstve, počas pôrodu a po ňom. Ich úlohy zahŕňajú monitorovanie zdravia matky a dieťaťa, poskytovanie emocionálnej podpory, asistenciu pri pôrode a starostlivosť o novorodenca. Ich prítomnosť a schopnosť pracovať v tíme zaručuje bezpečnosť a kvalitu starostlivosti pri pôrode.

Jedným z hlavných prínosov pôrodných asistentiek je ich schopnosť vybudovať dôveru a nadviazať vzťah s pacientkami. Sú citlivé na potreby žien a ich rodinných príslušníkov, pričom poskytujú informácie, podporu a odpovede na otázky, čím vytvárajú pocit bezpečia a istoty. Ich empatický prístup je významným faktorom pri zlepšovaní celkového pôrodného zážitku a psychického stavu matiek.

„Naša práca je veľmi náročná, no zároveň krásna. Pomáhať priviesť dieťa na svet je nádherné. Pôrod je náročný, no väčšina mamičiek ho zvláda veľmi dobre. Snažíme sa, aby rodičky mali vždy čo najviac pohodlia a cítili sa bezpečne. Pohľad matky na novonarodené dieťa, prvý kontakt matky s dieťaťom a celá tá atmosféra je na nezaplatenie. Naša práca zahŕňa rôzne úlohy a zodpovednosti s cieľom poskytnúť bezpečnú a individuálnu starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a po pôrode,“ ozrejmila vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice Mgr. Blažena Bárovská.

Okrem toho, pôrodné asistentky prispievajú k zníženiu komplikácií počas pôrodu. Ich odbornosť a skúsenosti umožňujú identifikovať riziká a včas zasiahnuť, čím minimalizujú potencionálne nebezpečenstvá pre matku aj dieťa. Pôrodné asistentky sú prepojené s ďalšími členmi tímu, ako sú  lekári - pôrodníci a  sestry, čo umožňuje koordinovanú starostlivosť a bezproblémový priebeh pôrodu.

„Je dôležité uznať a oceniť významný prínos pôrodných asistentiek pre zdravotnícku starostlivosť. Ich práca prispieva k zvýšeniu bezpečnosti, spokojnosti a zdravia matiek a detí. Sú veľmi potrebné či už pred pôrodom, pri pôrode alebo po ňom. Sprevádzajú každú jednu matku od príjmu do nemocnice až po prepustenie domov. Pôrodné asistentky sú dôležitou zložkou fungovania gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia bez ktorých by oddelenie nemohlo fungovať,“ vyjadril sa námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť a primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Nemocnici AGEL Levice sa za rok 2022 môže pochváliť vynikajúcimi číslami. Na svet tu prišlo presne 1100 bábätiek, a dokonca jedenásťkrát to boli dvojičky.

Späť