Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy

12.1.2024

Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy sú mikroorganizmy spôsobujúce respiračné infekcie, ktoré môžu mať vážne zdravotné následky. V ambulancii pneumológie a ftizeológie ročne evidujú približne 15 % pacientov s podozrením práve na tieto ochorenia.

Dýchacie cesty sú často vystavené riziku infekcií z rôznych mikroorganizmov. Medzi nebezpečné patogény patria aj pľúcne chlamýdie a mykoplazmy, ktoré sú považované za príčiny rôznych respiračných ochorení. Ich menšia veľkosť a schopnosť uniknúť imunitnému systému z nich robí zložitejšie mikroorganizmy.  

Pľúcne chlamýdie patria do skupiny baktérií, ktoré sa môžu vyvíjať vnútri bunky hostiteľa. Ich hlavnými príznakmi sú kašeľ, horúčka a dýchavičnosť. Správne diagnostikovať tieto infekcie môže byť náročné, pretože príznaky často pripomínajú iné respiračné ochorenia. Mykoplazmy sú zas mikroorganizmy bez bunkovej steny, ktoré sú odolné voči niektorým antibiotikám. Spôsobujú mykoplazmové infekcie, ktoré môžu viesť k zápalu pľúc, bronchitíde a ďalším respiračným problémom. Prenášajú sa vzduchom alebo priamym kontaktom s infikovanou osobou.  

„Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy sú závažným problémom v oblasti infekcií. Rýchla a presná diagnostika je kľúčová pre skrátenie času úspešnej liečby. V prípade podozrenia na tieto infekcie je vhodné konzultovať svoj stav s pneumológom. Pri zistení týchto ochorení sa štandardne aplikuje antibiotická liečba, ktorú je potrebné dodržať podľa pokynov lekára. Pri nedodržaní liečby, resp. bez antibiotík sa môže doba liečenia predĺžiť,“ vysvetľuje lekárka ambulancie pneumológie a ftizeológie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Anna Frogáčová.

Späť