Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Negatívny vplyv mobilných zariadení na zrak

6.2.2024

Svetový deň bez mobilu, ktorý si pripomíname 6. februára, poskytuje príležitosť na zastavenie sa a zamyslenie nad vplyvom mobilných zariadení na zdravie nášho zraku. Táto iniciatíva vyzýva ľudí k odpojeniu sa od digitálnych obrazoviek.

Pri príležitosti Svetového dňa bez mobilu sa odborníci zaoberajú vplyvom intenzívneho užívania mobilných zariadení na zrak. Dlhodobý pobyt pred obrazovkami mobilných telefónov môže spôsobiť viaceré problémy.

 

„Nadmerné pozeranie sa do mobilného zariadenia môže mať za následok únavu očí, ich podráždenie, zápal, progresiu krátkozrakosti a môže sa vyvinúť aj syndróm suchého oka. Niektoré stavy si môžu dokonca vyžiadať aj antibiotickú liečbu. Približne 9 % pacientov ročne navštívi našu ambulanciu práve s ťažkosťami súvisiacimi s nadmerným pozeraním do obrazoviek, či už televíznych, počítačových alebo mobilných,“ vysvetľuje lekárka oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica.

Svetový deň bez mobilu pripomína význam zodpovedného používania digitálnych technológií a podnecuje k premýšľaniu o ich vplyve na ľudské zdravie. Je to príležitosť na aktívnu účasť v ochrane ľudského zdravia a zároveň motivuje k zavedeniu zdravších digitálnych návykov do každodenného života. Odborníci odporúčajú napríklad pravidelné prestávky od obrazoviek digitálnych zariadení a uprednostňovanie fyzickej aktivity pred pasívnym trávením času pozeraním sa do mobilu.

Oftalmologická ambulancia Nemocnice AGEL Levice sa nachádza na 5. poschodí pavilónu A. Objednať sa na vyšetrenie je možné prostredníctvom Call centra, alebo telefonicky priamo v ambulancii

Späť