Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Nemocnica AGEL Levice mení svoju doterajšiu podobu

10.10.2024

Z levickej nemocnice sa stáva moderné zariadenie, ktoré v regióne nebude mať obdobu. Súčasťou projektu, spolufinancovaného z Plánu obnovy a odolnosti, je komplexná rekonštrukcia budovy lôžkového pavilónu a dobudovanie priestorov diagnostického pavilónu. Dokončený bude v polovici roka 2026. Čo investícia prevyšujúca 56 miliónov eur prinesie pacientom a personálu? O tom sme sa rozprávali s výkonným riaditeľom spoločnosti AGEL a manažérom zodpovedným za projekty plánu obnovy spoločnosti AGEL Mgr. Tomášom Lučkaiom, MPH.

Stavebné práce sú v plnom prúde. Na čo sa môžeme tešiť v ich závere? Aký bude finálny účet investície?

Výsledkom rekonštrukcie bude navýšenie lôžkovej kapacity a rozšírenie zdravotnej starostlivosti o zriadenie samostatnej traumatologickej ambulancie, algeziologickej ambulancie so stacionárom a anestéziologickej ambulancie. V konečnom dôsledku sa tak zabezpečí efektívnejšie fungovanie nemocnice, z čoho bude benefitovať pacient, aj personál. Staviame pre nich špičkové, kvalitné a komfortné zdravotnícke zariadenie. Som rád aj za otázku o finálnom účte. Prezentujeme totiž 56 miliónov eur, avšak celkový účet bude napokon vyšší, nakoľko sme sa v spoločnosti rozhodli investovať ďalších viac ako 15 miliónov eur aj z vlastných prostriedkov. V nemocnici sa tak napokon zrealizuje omnoho viac prác než tie, na ktoré by nám stačili prostriedky z plánu obnovy. Môžeme teda pokojne hovoriť o tom, že investícia spolufinancovaná z plánu obnovy a zo súkromných finančných prostriedkov našej spoločnosti v krajskej nemocnici v majetku nitrianskej župy bude presahovať sumu 70 miliónov eur.

Čo prejde rekonštrukciou a čo nové dobudujete?

V rámci rekonštrukcie prejde až 170 lôžok modernizáciou, vybudujú sa nové centrálne operačné sály (4 aseptické a 1 septická sála), jednotka intenzívnej starostlivosti, ako aj moderná lôžková jednotka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) a oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS). Pacienti sa môžu tešiť na prepojenie nedávno otvoreného urgentného príjmu s diagnostickým komplexom (RTG, USG, CT) a s novo vybudovanými operačnými sálami. Pod jednou strechou tak budú mať prístup k najmodernejším metódam diagnostiky a liečby, a to v príjemnom a bezpečnom prostredí.

Aký je aktuálny stav výstavby a rekonštrukcie vo vašej nemocnici?

Prvú zrekonštruovanú lôžkovú jednotku sme odovzdali do užívania v septembri, čím sa uvoľnili priestory pre ďalšie práce. Na 2. nadzemnom podlaží Pavilónu B, kde sa budú nachádzať centrálne operačné sály, oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) a oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS), prebieha finalizácia rozvodov a inžinierskych sietí. Na 3. nadzemnom podlaží sa v rámci pokračujúcej rekonštrukcie robí inštalácia rozvodov. Predpoklad dokončenia tejto časti stavby je na začiatku roka 2025 a celý projekt by mal byť hotový v júni 2026.

Ako sa pacienti vysporiadali s organizačnými zmenami?

Keďže stavebné práce realizujeme za plnej prevádzky nemocnice, spájajú sa s nimi organizačné zmeny aj dočasné zníženie komfortu. Napríklad oddelenie ortopédie a oddelenie úrazovej chirurgie boli presťahované z Pavilónu C do Pavilónu A na 2. nadzemné podlažie. Všetky trasy pre návštevy a pacientov sú označené dočasným značením. Uvedomujeme si, že tieto nevyhnutné obmedzenia sa dotýkajú pacientov, personálu, aj ľudí žijúcich v blízkosti nemocnice. Robíme však všetko pre to, aby sme ich dopady minimalizovali a čo najskôr sa priblížili k nášmu cieľu. Tým je zvýšenie dostupnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti pre viac ako 112-tisíc obyvateľov spádovej oblasti Levice a zlepšenie pracovných podmienok pre zdravotníckych pracovníkov.

Čo vás vedie k tak významným investíciám do majetku, ktorý nie je vo vašom vlastníctve?

Spoločnosť AGEL už takmer 20 rokov investuje do modernizácie nemocníc. Sme presvedčení, že všetci si zaslúžia kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť. Rovnako si uvedomujeme, že  ak chceme zastaviť odliv zdravotníckeho personálu, je potrebné vytvoriť pre týchto ľudí aj lepšie pracovné prostredie. Na dosiahnutie tohto stavu však naše mestá a kraje potrebujú silného partnera. Sme radi, že sa môžeme podieľať na zvyšovaní úrovne zdravotníctva na Slovensku.

Späť