Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická nemocnica má akútny nedostatok krvi

18.1.2024

Aj rok 2023 bol na hematológii a transfuziológii v Nemocnici AGEL Levice obdobím, kedy sa darcovia krvi spojili v jednotnom úsilí poskytnúť životodarnú kvapku nádeje pre tých, ktorí ju najviac potrebujú. Momentálne však toto zdravotnícke zariadenie eviduje nedostatok krvi všetkých krvných skupín, akútne však potrebujú najmä darcov s krvnou skupinou 0 negatív.

Darovanie krvi má zásadný význam pre zdravotnícky systém a jednotlivcov, pretože krv a transfúzne produkty z krvi sa používajú na záchranu životov. Či už ide o chirurgické zákroky, traumatické poranenia, onkologické liečby, niektoré chronické ochorenia, všade tam je darovaná krv neoceniteľným darom života. „V roku 2022 sme mali skoro 2100 odberov krvi, v roku 2023 ich bolo takmer 2000, z toho 122 od prvodarcov. Medzi pravidelnými darcami máme aj takých, ktorých počet darovaní dosahuje trojciferné číslo,“ vyjadril sa primár hematológie a transfuziológie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Jozef Varga.

Je ťažké vyjadriť sa k zásobám krvi. V istom momente jej môžeme mať dostatok, o pár minút to už nemusí byť pravda. Všetko závisí od individuálneho stavu, potrieb pacienta a situácie. Momentálne však musíme konštatovať, že máme nedostatok krvi všetkých krvných skupín, najviac nám chýba skupina 0 negatív,“ konštatuje vedúca laborantka hematológie a transfuziológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Uršuľa Macaláková. Levická nemocnica preto opätovne vyzýva darcov, ak je to v ich možnostiach, aby pomohli pri záchrane ľudských životov prostredníctvom darovania tej najvzácnejšej tekutiny. „Zároveň by som chcela za celý kolektív hematológie a transfuziológie poďakovať  všetkým darcom, ktorí neváhali a už sa o ňu podelili,“ dodáva U. Macaláková.

Proces darovania krvi trvá asi hodinu a zahŕňa mini fyzikálne vyšetrenie, poskytnutie kompletnej anamnézy, odber krvi a odpočinok po odbere. Samotné darovanie krvi zvyčajne trvá asi 10 minút, v závislosti od úrovne hydratácie darcu.

Frekvencia darovania krvi je u žien každé 4 mesiace a u mužov každé 3 mesiace, pričom hmotnosť darcu musí byť minimálne 50 kilogramov. Ak má darca čerstvé tetovanie, piercing, dostal transfúziu krvi alebo krvnej plazmy alebo je po operácii, darovať krv môže najskôr o 6 mesiacov. Krv môže darovať osoba vo veku od 18 do 60 rokov a musí byť fyzicky zdravá. Nemôže byť ošetrená zubným lekárom minimálne 72 hodín pred darovaním, užívať antibiotiká minimálne mesiac pred odberom, nemôže byť nosičom vírusu HIV spôsobujúceho AIDS a mať poruchy zrážania krvi.

Na  darovanie krvi v Nemocnici AGEL Levice je možné objednať sa telefonicky každý pracovný deň na číslach 036/6312804 alebo 036/6379496 v čase od 07:00 do 15:00. Odber krvi u darcov sa realizuje raz týždenne, vždy  v utorok počas pracovných dní v čase od 07:00 do 11:00.

Späť